• home
 • video
 • pas verschenen

  Vereniging Europese clubs: "Nationale en Europese kalenders harmoniseren"

  Kevin De Bruyne speelde vorig seizoen 52 officiële wedstrijden voor Manchester City.

  Kevin De Bruyne speelde vorig seizoen 52 officiële wedstrijden voor Manchester City. Wordt dat binnenkort anders?

  De Europese voetbalbond UEFA en de European Club Association ECA willen werk maken van een logischere kalender voor Europese en nationale kalenders. "In Engeland spelen teams 10 wedstrijden meer dan in Duitsland. Dat maakt een groot verschil."

  Gisteren maakte ECA- en Juventus-voorzitter Andrea Agnelli nog bekend dat er van een Europese 'Super League' geen sprake zal zijn  en dat Juventus nooit betrokken is geweest bij gesprekken over de nieuwe Europese formule. 

   

  Vandaag trok Agnelli samen met UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin naar Brussel om er EU-commissaris van sport, Tibor Navracsics, een intentie-overeenkomst te overhandigen. 

   

  In die intentie-overeenkomst verklaren beide federaties dat ze in de toekomst nog nauwer aan de ontwikkeling van het Europese voetbal willen samenwerken. Een van de punten die op de tafel ligt, is een hervorming van de Europese en nationale kalenders. 

  UEFA-voorzitter: "Elk land zal mogelijkheid hebben zich te plaatsen voor Europese competitie"

   "In Engeland kunnen teams, in de Premier League en bekertoernooien, tot 53 wedstrijden moeten spelen per jaar.", aldus Agnelli. "Duitse teams kunnen in totaal aan 43 matchen komen. Op een seizoen maken die tien partijen een groot verschil, dat dienen we opnieuw te bekijken."

   

  "We zitten in Europa ook met verschillende competitieformats. In sommige landen telt de hoogste klasse twintig teams, andere landen spelen met achttien of zestien. In bijvoorbeeld Schotland (twaalf) en Zwitserland (tien) doen ze het met nog minder, maar je ziet dat die teams daarom niet slechter presteren in Europa."

   

  "Op zich zijn die verschillende formats het probleem niet, maar we willen tot een regeling komen waar alle Europese ploegen in eigen land ongeveer evenveel wedstrijden moeten spelen."

   

  UEFA-voorzitter Ceferin bevestigde voorts dat ploegen uit kleinere voetballanden niet meteen moeten vrezen voor hun plaatsen in de (voorrondes) van de Champions League. "Ik wil beklemtonen dat elk land nog de mogelijkheid zal hebben om zich te plaatsen voor een Europese competitie", stelde de Sloveen.

   

  "We voeren hierover voortdurend onderhandelingen, ook al is het niet eenvoudig om alle competities op dezelfde lijn te krijgen.