• home
 • video
 • pas verschenen

  Heb jij een sportief doel in 2019? Lees dan deze 4 gouden regels van Paul Van Den Bosch

  Bereid jij je, naast je drukke leven, net zoals vele anderen voor op een fiets-of loopwedstrijd in 2019? Dan doe je dat maar best op een gezonde manier. Alleen zo bereik je het optimale resultaat. Paul Van Den Bosch geeft tips voor het juiste evenwicht.

  1. Zorg voor evenwicht: "Er is een sterke band tussen het mentale en het fysieke"

  "Allereerst moet je ervoor zorgen dat de trainingen de stress van het werk en het familieleven niet vergroten. Ik merk dat vandaag heel veel mensen over die belastbaarheid gaan door meer van zichzelf te eisen dan ze aankunnen. Zorg voor het juiste evenwicht."

   

  "Het is heel belangrijk om te bepalen waar het onevenwicht begint. Er is namelijk een sterke band tussen het mentale en fysieke. Ze versterken elkaar in positieve zin. Maar anderzijds gaan mensen die het mentaal moeilijk hebben - door bijvoorbeeld de stress van hun werk - ook impact ondervinden op herstel tijdens het trainen."

  2. Zet je doelstellingen scherp: "10 miles uitlopen of voor een toptijd gaan?"

  "Wat zijn je doelstellingen? Wil je de 10 miles uitlopen of wil je de 10 miles uitlopen in een uur en 10 minuten? Dat is een groot verschil. Het eerste kan je met 20 km per week gemakkelijk halen. Maar in het andere geval moet je talent en background hebben. Dan moet je ook gaan naar 40 à 50 km per week."

   

  "Met het oog op dat doel kun je dan trainen. Maar sowieso heb je voor de 10 miles toch 20 à 25 kilometer per week nodig. En ideaal zelfs af en toe 30 km. Dat komt erop neer dat je wekelijks ongeveer 3 uur moet kunnen vrijmaken. "

  Neem je tijd voor de opbouw. Doe je dat niet, dan kom je al snel bij blessures terecht.

  "En in die 3 uur kun je echt wel trainen. Als je geen basis hebt, ga je alles rustig aan moeten doen. Dat wil zeggen een basis leggen door duurlopen en op een relaxte manier opbouwen. Daar moet je je tijd voor nemen. Doe je dat niet, dan kom je al snel bij blessures terecht."


  "Maar als je die trainingen aankan, dan kan je er intensiteit insteken. Door een van de pakweg 3 trainingen per week intensiever af te leggen."

  3. Las tijdig een rustpauze in: "Een vermoeid lichaam is niet trainbaar"

  "Het is zinloos om rigide vast te houden aan je trainingsschema als je ziek of vermoeid bent. Je moet altijd luisteren naar je lichaam, los van het schema dat je hebt. Als je voelt dat je er niet klaar voor bent, doe je je training niet."


  "Stelregel is: een ziek of vermoeid lichaam is niet trainbaar. Er zijn heel wat sporters die in een modus van bijna verslaving komen. Ze denken dat ze een groot deel van hun conditie verliezen als ze een training overslaan. Dat is absoluut niet waar."

  Je moet focussen op het belangrijkste. Als dat herstellen is van ziekte of van een zware training, dan moet je dat doen.

  "Maar soms is de gedrevenheid zo groot dat je ongemakkelijk wordt als je niets doet. Sommigen voelen ook de drang om bij heel slecht weer - als ze niet buiten kunnen trainen - toch buikspieroefeningen of core-stability te doen. Er is echter geen enkel bewijs dat die oefeningen bijdragen tot je prestatie. Noch bij lopers, noch bij fietsers. Vaak is het een mentaal iets."


  "Je moet focussen op het belangrijkste. Als dat herstellen is van ziekte of van een zware training, dan moet je dat doen. Alleen zo kan je snel weer over je volle potentieel beschikken. Doe je dat niet, dan zal het uiteindelijk langer duren voor je weer op een normale manier kunt trainen."

  4. Doe je het graag? "Intrinsieke motivatie is de sleutel"

  Heeft Paul Van den Bosch ten slotte tips om de mentale muur te doorbreken om in regen, wind en in het donker te gaan trainen? "Waarom doe je het? Die vraag moet je jezelf stellen. Is het iets waar je zelf niet voor 100% achter staat? Dan zal de stap om een training over te slaan snel gezet zijn."

   

  "Hoe meer intrinsieke motivatie je hebt (omdat je vindt dat het goed is voor de gezondheid en het je mentaal veerkrachtiger maakt), hoe meer je geneigd bent om de trainingen nauwgezet af te werken."

   

  "Andere hulpmiddeltjes: vertellen aan vrienden en familie wat je wil presteren, zodat er sociale druk komt. Samen met anderen gaan trainen is ook fijn. Maar de hoofdzaak blijft intrinsieke motivatie."

  Tips voor sporters op WILL

  Eind oktober vond in Kortrijk de allereerste editie van het Sportfestival WILL plaats, een evenement dat de sportliefhebber wil inspireren, informeren en motiveren. Wij trokken ernaartoe en bundelden enkele #tipsvoorsporters van bekende sprekers. Vandaag gaat het over de fysieke prestatie, de komende dagen hebben we het ook nog over voeding en de mentale aanpak.