• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings na Obihiro: "Gemengde gevoelens, maar wil top zijn in februari/maart"

  " "

  Bart Swings (archief) trekt zich op aan zijn massastart (4e) en 1.500m (8e) op de 1e wereldbekermanche.

  Zijn eerste wereldbekerweekend op het ijs heeft Bart Swings niet helemaal gebracht wat hij verwacht had: "Mijn massastart en 1.500m waren positief, de 5.000m viel hard tegen. Maar ik had een kortere voorbereiding en wil in het tweede deel van het seizoen top zijn", vertelde de olympische vicekampioen vanuit Obihiro in Japan.

  Swings eindigde zaterdag 4e op de massastart en 8e op de 1.500m (1'46"49), maar zondag was de 5.000m een afknapper op de 14e en voorlaatste plaats (6'29"15).

   

  "Ik zit met gemengde gevoelens. Ik ben vrij goed begonnen aan het weekend. Mijn 1.500 was van een degelijk niveau met een van mijn snelste starts op een laaglandbaan. De snelheid zat ook goed, al had ik iets meer verval dan gehoopt. In het begin van het seizoen moet je tevreden zijn met een achtste plaats en de tijd."

   

  "De massastart was ook goed en leuk: de overwinning was een mogelijkheid, maar ik kwam net iets tekort voor een podium. Ik heb daar misschien iets te veel werk opgeknapt en op kop gereden tijdens de race."

   

  "De 5 km viel wel hard tegen. Misschien had ik de wedstrijden van zaterdag nog in de benen. Ik voel de voorbije weken ook dat ik op die lange afstanden nog niet de hardheid in mijn benen heb. Daar zal ik de komende periode aan moeten werken. Ik heb al een plan van aanpak besproken met mijn trainer."

  "Dit jaar een iets kortere voorbereiding op schaatsseizoen"

  Hoe heeft Swings zich in dit postolympisch seizoen voorbereid? "Ik heb een heel lang skeelerseizoen gehad, langer dan de vorige jaren. Daardoor ben ik later op het ijs gekomen. Dat was een bewuste keuze, omdat ik nog eens voor het WK skeeleren wou gaan. En met succes: ik ben wereldkampioen geworden."

   

  "Daardoor stond ik wel iets minder op het ijs. Eind september was mijn eerste trainingskamp van 2 weken in Noorwegen. Daarna volgde nog een trainingskamp in Noorwegen en Heerenveen. Het is een iets kortere voorbereiding geweest op het schaatsseizoen en dat voelde ik vooral op die 5 km."

   

  "Mijn 1.500 was wel een positieve wedstrijd waar ik op kan voortbouwen de komende weken."

  Ik ben bewust later op het ijs gekomen omdat ik nog eens voor het WK skeeleren wou gaan. En met succes:  ik ben wereldkampioen geworden.

  Bart Swings

  "Moet omgaan met degradatie naar B-divisie"

  Op de 5 km zakt Swings naar de B-divisie. "Dat is jammer. Ik had het liever anders gezien. We zullen zien hoe het buitenijs volgende week hier in Japan is voor de tweede wereldbeker. Ik ben benieuwd wie er aan de start zal staan. Afhankelijk daarvan zal ik wel of niet in de B-divisie starten."

   

  "Nu, dat overkwam me vorig jaar ook. Dat is zeker niet leuk, maar daar moet ik mee omgaan. Dit jaar zal het op die 5 km zijn zoals vorig jaar: dat ik moet toewerken naar de grote kampioenschappen. Dat ik tegen februari/maart op mijn top ben."

   

  "Toch heb ik wel een positief gevoel. Op de massastart is snelheid heel belangrijk en fysiek zit het wel goed. Ik moet eigenlijk zoeken naar het efficiënt schaatsen. Dus daar gaan we aan werken."

  " "

  Bart Swings showt zijn zilveren medaille op de massastart van de Spelen van 2018.

  "WK allround in Calgary is doel"

  Swings heeft nu de status van een olympische medaillewinnaar. Heeft dat voor hem iets veranderd? "Op zich niet. Ik heb altijd wel het gevoel op de massastart dat ik mee kan doen voor de medailles. Als ik die wedstrijd van zaterdag iets anders aanpak, had er zeker meer ingezeten."

   

  "Ik wil mij natuurlijk heel graag bewijzen en dat ga ik proberen elke wedstrijd te doen."

   

  Maar Swings mikt op meer dan op de massastart dit jaar: "Allround is zeker een heel belangrijk doel. Vooral het WK allround in Calgary begin maart. Daar zou ik mijn persoonlijke records op de klassieke afstanden willen aanscherpen."

   

  "In het begin van het seizoen zal het vooral zoeken zijn naar vorm en opbouwen naar het tweede deel. Dan wil ik er staan op alle afstanden: 1.500m, 5 km en zeker de massastart."