• home
 • video
 • pas verschenen

  Na rellen tijdens vrouwenmatch: "Hooligans zoeken andere plaatsen om te vechten"

  Dat een vrouwenwedstrijd tussen Standard en Anderlecht vorige week gestaakt moest worden door supportersrellen veroorzaakte veel verontwaardiging. Verleggen hooligans hun "werkterrein"?

  "Zag opeens een groep mensen in het zwart gekleed"

  Het RTBF-radioprogramma "Complètement Foot" belde na de rellen met Patrick Wachel, trainer van de vrouwenploeg van Anderlecht, en met Alexandre Grosjean, directeur-generaal van Standard.

   

  "Van zodra we van de bus stapten, werd ons gezegd dat we ons moesten voorbereiden op schermutselingen omdat veel mensen van de twee harde kernen waren opgedaagd", doet Wachel zijn relaas.

   

  "Zodra de opwarming begon, zorgde een groep Anderlecht-fans voor sfeer in het stadion. De meisjes waren aanvankelijk blij, want bij vrouwenvoetbal is zo een sfeer zeldzaam. Maar in de 75e minuut hoorde ik opeens een oorverdovend geluid."

   

  "Ik draaide me om en zag links een groep helemaal in het zwart gekleed. Een aantal mensen hadden stokken bij en een of twee sprongen het veld op om de cornervlag af te breken. Ze liepen naar een andere groep, die stond te wachten.  Voor of tijdens de match heb ik geen politie of stewards gezien. Pas na de match toen er gevochten werd."

  "Mensen met slechte bedoelingen zoeken andere plaatsen om te vechten"

  Als thuisploeg was Standard verantwoordelijk voor de veiligheid. Alexandre Grosjean ontkende dat niet bij RTBF, maar ziet ook een nieuw fenomeen opduiken.

   

  "Als zoiets gebeurt, moet je toegeven dat we in gebreke zijn gebleven. Maar het is ook belangrijk te weten dat extra veiligheidsmaatregelen normaal niet nodig zijn voor dit soort matchen. Vrijdag blijkbaar wel."

   

  "Een halfuur voor de match belde de politie van Anderlecht naar de politie van Luik om te zeggen dat leden van de harde kern van paars-wit naar Luik zouden reizen om de match bij te wonen. De politie van Luik is ter plaatse gekomen om te kijken of hooligans van Standard zouden opdagen."

   

  "Een aantal personen zijn pas tegen het einde van de match gearriveerd, dat was onverwacht en betreurenswaardig. Supporters, families en kinderen wilden gewoon een leuke match zien."

   

  "Clubs kunnen problemen met fans in het stadion beter beheersen, maar mensen met slechte bedoelingen zoeken steeds meer andere plaatsen om te vechten. Denk ook maar aan de problemen bij basketbalploeg Charleroi (tegen Hapoel Tel Aviv). Mensen werden toen ook geïdentificeerd als zogenaamde Standard-fans. We moeten hier conclusies uit trekken."