• home
 • video
 • pas verschenen

  Sacoor over droomjaar: "Niemand had gedacht dat het zo zou ontploffen"

  Jonathan Sacoor.

  Sacoor traint volgend jaar in de VS.

  Jonathan Sacoor (19) gaf dit jaar meer dan geregeld zijn visitekaartje af. Het piepkuiken werd wereldkampioen op de 400 meter op het WK U20 en werd met de 4x400 meter-ploeg Europees kampioen. "Uit de aflossingsploeg kan ik zoveel leren", zegt de beloftevolle atleet.

  "Ik heb mezelf en iedereen verrast"

  "Vorig jaar was ik hier voor het eerst", zegt Jonathan Sacoor over de BOIC-stage op Lanzarote. "Toen was ik nog een beetje de nieuwkomer, nu is de sfeer wat anders. Maar ik ben hier nog altijd om te leren. Voor mij is er niet zoveel veranderd, maar het niveau ligt hoger."

   

  "Ik heb mezelf en iedereen verrast", zegt Sacoor over het wonderbaarlijke 2018. "Het was een onverwacht seizoen. Het is plots heel snel vooruitgegaan, letterlijk en figuurlijk. Niemand had verwacht dat het ineens zo zou ontploffen. Ik hoop dat deze stage het begin kan zijn van volgend seizoen, dat hopelijk even goed is."

   

  Met de aflossingsploeg werd Sacoor in Berlijn Europees kampioen. "Het is ongelofelijk om in zo'n teamsfeer en met zo'n familie te mogen lopen. Daar leer je zoveel uit. We gaan er ook mee om als een team. We zijn altijd blij als iemand goed presteert en we leven altijd mee als iemand minder presteert."

   

  "De onderlinge concurrentie is puur gezond en zie je alleen op training. Daar valt niets negatiefs over te zeggen. Het is geweldig dat ze me zo hard steunen. Met vragen kan ik altijd bij hen terecht. Ze helpen me met alles. Ik denk dat ik nergens beter terecht zou kunnen dan bij dit team."

  Over de VS: "We hebben alles heel voorzichtig voorbereid"

  Jonathan Sacoor volgt het voorbeeld van de Borlées en trekt binnenkort naar de VS om er te studeren en trainen. In die concurrentiële omgeving is het risico op overbelasting misschien wel groter. "Dat is altijd een gevaar, maar we hebben alles heel voorzichtig voorbereid. Het zal een geweldige ervaring zijn om bij te leren als atleet en als mens."

   

  Over een keuze maken tussen de individuele nummers en het project met de Belgian Tornados wil Sacoor het niet hebben. "Iedereen denkt dat er een keuze gemaakt moet worden, maar als je kijkt naar Kevin, Jonathan, Dylan en ik is het eigenlijk het tegenovergestelde."

   

  "Als je kijkt naar wat ze individueel presteren en er dan nog uithalen op de 4x400 meter. Ze kunnen natuurlijk al ietsje meer dan ik, maar we gaan er heel voorzichtig mee om", zegt Sacoor, die uiteraard ook al aan Tokio denkt.

   

  "Als atleet moet je altijd naar de toekomst kijken. De Spelen in Tokio liggen niet net om de hoek, maar het is natuurlijk het grote doel waar we allemaal voor strijden. Dat zal het hoogtepunt worden van mijn jonge carrière, als ik het al haal natuurlijk. Maar we kijken vooral seizoen per seizoen."

  Bekijk het volledige gesprek met Sacoor: