• home
 • video
 • pas verschenen

  Oegandees Cheptegi loopt wereldrecord op 15 km in Zevenheuvelenloop

  Het podium van de Zevenheuvelenloop.

  Het podium van de Zevenheuvelenloop.

  De Oegandees Joshua Cheptegei heeft op de prestigieuze Zevenheuvelenloop in Nijmegen een wereldrecord gelopen op de 15 kilometer. Bashir Abdi werd 5e in Nederland, Koen Naert finishte als 6e.

  Het oude wereldrecord op de 15 kilometer, 41'13" dateerde uit 2010 en stond op naam van de Keniaan Leonard Komon. Joshua Cheptegei domineerde de wedstrijd in Nijmegen van begin tot eind en deed 8 seconden van het record. De tweede plaats was voor de Eritreër Osman Abrar in 42:34, de Ethiopiër Muktar Edris was derde in 42:55.

   

  Bashir Abdi, afgelopen zomer nog goed voor EK-zilver op de 10.000 meter, liep een mooie inhaalrace en verloor uiteindelijk nipt de sprint om de 4e plaats en eindigde in 43'40". Europees marathonkampioen Koen Naert werd 6e in 43'59".

   

  "Onder de 44 minuten lopen, dat had ik niet verwacht. Daar ben ik supertevreden mee", zegt Naert. "Ik voelde mij sterk, maar in de laatste kilometer kreeg ik wel serieus klop van Bashir in de spurt. Misschien had ik tevoren nog meer moeten durven doorduwen."

   

  Abdi: "Mijn plaats en tijd zijn allebei wel goed, maar op een bepaald moment zag ik drie concurrenten terugkeren en toen ze overnamen kon ik nauwelijks mee. Dat was minder leuk. De heuvels waren ook pittiger dan verwacht. Mijn laatste kilometer was opnieuw goed, maar ik verloor nipt de spurt van de Duitser Richard Ringer."