• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "België zal beter moeten zijn dan tegen IJsland"

  Peter Vandenbempt.

  De Belgen hebben een punt nodig tegen Zwitserland vanavond. Hoe schat Sporza-voetbalcommentator Peter Vandenbempt hun kansen in? 

  Roberto Martinez is op zijn hoede voor Zwitserland. De bondscoach is een meester in het ophemelen van de tegenstander, ook als het tegen IJsland gaat of tegen om het even wie. Af en toe is dat wel een keer vervelend.

   

  Maar als hij dat doet voor Zwitserland, heeft hij gelijk, denk ik. Met die oefennederlaag vorige week tegen Qatar zou ik helemaal geen rekening houden. Dat was ook niet met het sterkste elftal.

   

  Die 0-1 heeft er hier wel ingehakt, dat zagen we gisteren op de persconferentie met Shaqiri, Xhaka en de bondscoach. Het ging alleen maar daarover. Zelfs de relatie tussen de coach en de spelers werd in vraag gesteld. Wat dat betreft, is dat gezichtsverlies misschien wel een slechte zaak voor de Belgen. De Zwitsers zijn erop gebrand om dat recht te zetten.

   
  Zwitserland is een sterke tegenstander. Vergeet niet dat België in de thuismatch, die het een maand geleden met 2-1 won, geen overschot had. Ze hadden op het middenveld grote moeilijkheden en pas met de doelpunten en het torinstinct van Lukaku heeft België afstand kunnen nemen.

   

  Bij de Zwitsers én de Belgen zijn er een paar afwezigen, maar het is in elk geval een taaie tegenstander. Dus België zal goed moeten zijn en beter moeten zijn dan tegen IJsland vorige week.

  "Lukaku is nog steeds eerste keuze zonder concurrentie"

  Ik denk niet dat het feit dat Lukaku er niet bij is, Martinez van een lastige keuze heeft gespaard. Ik denk dat Lukaku nog zonder concurrentie de eerste keuze is. Batshuayi heeft tegen IJsland zeker wat doelpunten maken betreft zijn werk gedaan.

   

  Hij heeft tegelijkertijd in die match ook een beetje gespeeld als Lukaku. Met dat verschil dat hij bij de toch iets te veel slechte controles, balverliezen en baltoetsen niet werd uitgefloten. Dat gebeurde bij Lukaku in een nog niet zo ver verleden wel natuurlijk. Dus in de combinatie vond ik hem toch ook niet echt goed. Al maakte hij dus wel 2 goals.

   

  Maar als er een mogelijkheid was geweest dat Lukaku had kunnen spelen, stond hij vandaag gewoon aan de aftrap.

  "We weten niet waarom Kompany is binnengebleven"

  Vincent Kompany trainde gisteren niet mee in het perskwartiertje, de voetbalbond laat weten dat er niets aan de hand is. Waarom hij is binnengebleven weten we niet. Maar de bond heeft gecommuniceerd dat hij erbij zal zijn en dat lijkt mij gelet op de afwezigen achterin een goeie zaak. 

   

  De communicatie van de bond is de voorbije tijd toch wel vaker bepaald ongelukkig. Ook over Lukaku vernemen we plots dat hij niet mee is gereisd. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat hij al heel lang is teruggekeerd naar Engeland.

  Peter Vandenbempt