• home
 • video
 • pas verschenen

  Elfje Willemsen stopt als bobsleester, ook Hanna Mariën verdwijnt

  Elfje Willemsen verlaat de Bullets na 11 jaar.

  Op haar 33e houdt Elfje Willemsen het in december voor bekeken bij de Belgian Bullets. Aan de top van de federatie verdwijnt Hanna Mariën dan weer. Geert Vanvaerenbergh vervangt haar als voorzitter.

  Elfje Willemsen stond in 2007 mee aan de wieg van de Belgian Bullets. Drie jaar later nam ze met remster Eva Willemarck deel aan de Olympische Winterspelen in het Canadese Vancouver, waar het duo op de 14e plaats eindigde.

   

  In 2014 werd Willemsen met Hanna Mariën knap 6e op de Winterspelen in Sotsji. Begin dit jaar vertegenwoordigde Willemsen Team Belgium een derde en laatste keer op de Winterspelen. In het Zuid-Koreaanse Pyeongchang werd ze met Sara Aerts 11e.     

   

  Willemsen stond meerdere keren op het podium van een WB-wedstrijd, maar nooit op de hoogste trede. Op het EK van 2016 in Sankt Moritz won ze zilver met Sophie Vercruyssen. In een WK is de 7e plaats (in 2015 met Vercruyssen in Winterberg) haar beste resultaat.     

   

  Na haar afscheid van de Belgian Bullets zal Willemsen actief blijven in de bobsleesport. Ze gaat als trainster van jonge talenten aan de slag bij de internationale federatie.     

   

  "Met Elfje verdwijnt één van de allerbeste pilotes die het circuit in de laatste 15 jaar gezien heeft. Haar trainersjob zal er voor zorgen dat zij haar ervaring kan doorgeven aan de jeugd", aldus kersvers CEO van de Belgische federatie Geert Vanvaerenbergh.

  Bekijk het volledige interview met Geert Vanvaerenberg

  Sara Aerts en Elfje Willemsen.

  Sportweekend bij Willemsen en de nieuwe coach:

  Vanvaerenbergh vervangt Hanna Mariën

  Er komt een wissel aan de top van de Belgische Bob- en Skeletonfederatie: Hanna Mariën maakt plaats voor Geert Vanvaerenbergh, de man die in 2007 het initiatief voor de Belgian Bullets nam.

   

  Van Vaerenbergh zegde het bobsleeproject in 2014 vaarwel uit onvrede met de werkwijze van de bond, maar keert nu als CEO van de federatie terug in de sport.

   

  Hanna Mariën nam eind 2014 de leiding van de Belgische Bob- en Skeletonfederatie. Na een succesvolle atletiekcarrière (bekroond met olympisch zilver - later goud - in Peking) vormde de ex-sprintster zich om tot bobsleester.

   

  Als remster van Elfje Willemsen werd Mariën in het voorjaar van 2014 6e op de Winterspelen in Sotsji. Na dat toernooi zegde Mariën, net als onder meer teammanager Vanvaerenbergh en fysiektrainer Rudi Diels, de Bullets vaarwel.

   

  Een aantal maanden later keerde ze, op verzoek van de federatie, terug als voorzitster. Aan dat mandaat komt nu een einde. In de nieuwe Raad van Bestuur zullen de lijnen worden uitgezet door voorzitter Stefaan Freeling en CEO Geert Vanvaerenbergh. Mariën zal daar niet meer in zetelen.

  Hanna Mariën

  Goeie samenwerking met Nederland

  Geert Vanvaerenbergh zal als CEO onder meer inzetten op een intensieve samenwerking met de Nederlandse federatie. "We waren allebei vragende partij om de handen in elkaar te slaan", legt hij uit.

   

  "Dankzij de samenwerking zullen we kunnen beschikken over veel beter materiaal en wordt het mogelijk met topcoaches samen te werken."     

   

  Nu Elfje Willemsen binnenkort afhaakt (op 15 december werkt ze haar laatste bobsleewedstrijd af), wordt An Vannieuwenhuyse dé nummer 1 bij de Belgian Bullets.

   

  Zij zal kunnen genieten van de ondersteuning van Tom De La Hunty. De 62-jarige Brit verzamelde adelbrieven als trainer van de Canadese Kaillie Humphries. Die leidde hij naar olympisch goud in Sotsji (2014), twee wereldtitels en drie eindzeges in de wereldbeker.

   

  Sinds 2017 is De La Hunty in dienst van de Nederlandse bobsleefederatie en dankzij de samenwerking met de Belgische bond zal ook Vannieuwenhuyse zich onder zijn vleugels verder kunnen ontwikkelen. In het kielzog van De La Hunty is Olaf Hampl aangetrokken, eveneens een wereldtopper.

   

  "Olaf moet onze start op het ijs verbeteren, ons eeuwig aandachtspunt", zegt Vanvaerenbergh.     

  An Vannieuwenhuyse

  "Olympische medaille in 2022 of 2026"

  Ook voor skeletoni Kim Meylemans heeft Vanvaerenbergh een coach met internationale faam: dankzij de samenwerking met de Oostenrijkse federatie, een wintersportland met faam, kon Matthias Guggenbergher overtuigd worden zich te ontfermen over de 22-jarige Meylemans.

   

  Meylemans werd in februari op de Winterspelen in Pyeongchang 14e, maar heeft volgens Vanvaerenbergh nog veel groeimarge en het potentieel om op grote toernooien medailles te pakken. Dat is overigens zijn doel, in het skeleton en bobslee.

   

  Vanvaerenbergh: "Ik geloof absoluut dat we een olympische medaille kunnen winnen, in 2022 of 2026. Daar steek ik al mijn energie in en ik zal niet rusten voor we erin slagen."

   

  Dit seizoen werkt Vanvaerenbergh met een budget van 300.000 tot 400.000 euro. Dat geld is deels afkomstig van privésponsors en deels vanuit de overheid (Nationale Loterij, BOIC en Sport Vlaanderen). De grootste hap gaat naar de omkadering van toppers als Vannieuwenhuyse en Meylemans, maar Vanvaerenbergh wil ook meer investeren in de detectie van jong talent. 

  Kim Meylemans

  Er komt een Belgisch mannenbobsleeteam

  Daarnaast mikt Vanvaerenbergh op de oprichting van een mannenteam in het bobslee. "In januari plan ik de aankondiging en gaan we op zoek naar geïnteresseerden", legt hij uit. "Ik zal daarvoor intensief samenwerken met Sebbe Trouillez, een gewezen bobslee-atleet die speciaal voor deze opdracht een zitje in de raad van bestuur heeft aanvaard."     


  Een ander project waar Vanvaerenbergh de schouders onder wil zetten, is de constructie van een degelijke startbaan in België. "Dat zou voor onze atleten een grote stap voorwaarts betekenen. Nu zijn ze voor die trainingen verplicht uit te wijken naar het Nederlandse Harderwijk, waar ze er overigens mee stoppen, het Duitse Winterberg of Sigulda in Letland."


  "Die verplaatsingen nemen altijd een flinke hap uit ons budget. Ik heb inmiddels al contact met Sport Vlaanderen over mogelijke locaties en sprak ook al met potentiële aannemers. De eerste zaadjes zijn geplant en het zou fantastisch zijn mochten we in de lente van 2019 over zo'n baan kunnen beschikken." 

  Bekijk de volledige interviews met onze wintersportatleten

  An Vannieuwenhuyse

  Tom De La Hunty (bondscoach)

  Elfje Willemsen

  Sara Aerts

  Kim Meylemans

  Colin Freeling

  Katrien De Neve