• home
 • video
 • pas verschenen

  "Neuville moet regendans doen of hopen op mechanische pech Ogier"

  Thierry Neuville hoopt alvast dat de hemelsluizen opengaan.

  Thierry Neuville mocht zich na 5 chronoritten virtueel wereldkampioen rally noemen, maar dan sloeg het noodlot toe. "Iedereen weet dat het nu heel moeilijk wordt", zegt autosportkenner Stefaan Lammens. "Als Ogier op zijn normale niveau presteert, is zijn zesde wereldtitel binnen."

  Een lekke band heeft de WK-ambities van Neuville een stevige knauw gegeven in Australië. Onze landgenoot stond virtueel opnieuw op kop in de WK-stand, toen mechanische pech hem nekte. Nu moet hij al meer dan een halve minuut goedmaken op Ogier.

   

  "Neuville staat voor het belangrijkste weekend in zijn carrière", zegt Lammens. "Hij is al drie keer vicewereldkampioen geworden, maar stond nog nooit zo dicht bij een wereldtitel."

   

  "Maar nu is hij zelf in de fout gegaan in Australië. Hij ging te hoog bij een jump, is met zijn bolide zijwaarts geland en knalde met een lekke band tegen een strobaal."

   

  "Misschien zat het feit dat hij de WK-leiding uit handen heeft gegeven in de voorlaatste rally in Catalonië nog in zijn achterhoofd. De druk is in elk geval enorm, misschien zelfs verlammend. Iedereen weet dat het nu heel moeilijk wordt, wat bijzonder jammer zou zijn voor de Belgische autosport."

  "Voorbarig om te zeggen dat WK-strijd voorbij is"

  Met vijf wereldtitels op zijn palmares heeft Sebastien Ogier voldoende ervaring om Neuville op afstand te houden. "Hij heeft veel luxe met die halve minuut voorsprong", zegt Lammens. "Als hij op zijn normale niveau presteert, is zijn zesde wereldtitel binnen."

   

  "Hij kan berekend rijden en moet gewoon in de buurt van Neuville blijven. Bovendien is de Fransman mentaal heel sterk en is hij een kei in psychologische oorlogsvoering."

   

  "Toch is het voorbarig om te zeggen dat de WK-strijd voorbij is, want rally is en blijft een mechanische sport. Wat Neuville overkwam, kan ook bij Ogier gebeuren. Al had de Fransman dat risico op die jump waarschijnlijk niet genomen."

   

  "Het is niet sportief, maar Neuville moet hopen op problemen met de motor of de versnellingsbak van Ogier. Bij Hyundai doen ze alvast een regendans, om de kans op een slipper van de vijfvoudige wereldkampioen te vergroten. Er wordt alvast wat regen voorspeld."

  Tweets: