• home
 • video
 • pas verschenen

  Seppelt: "IOC-preses Bach is doodgraver van de internationale sport"

  Thomas Bach.

  IOC-voorzitter Thomas Bach.

  De beslissing van het Wereldantidopingagentschap WADA in september om het Russische antidopingbureau Rusada in ere te herstellen zet kwaad bloed bij ARD-journalist Hajo Seppelt. De Duitser legde het Russische dopingschandaal mee bloot en hekelt de dubieuze houding van het WADA en het Internationaal Olympisch Comité IOC.

  "Sommigen binnen het WADA hebben de Russen goed geholpen"

  Het Rusada werd in 2015 geschorst wegens een groot staatsgeleid dopingsysteem in de Russische sport. De bocht van het WADA kan dan ook op weinig begrip rekenen bij Hajo Seppelt.

   

  "Ik ben niet kwaad omdat het Rusada in ere hersteld is, maar ik ben wel kwaad over de manier waarop het WADA al een hele tijd omgaat met het Russische dopingschandaal", legt Seppelt aan Sporza uit.

   

  "Topofficials, zoals voorzitter Craig Reedie, hebben de laatste tijd dubbelzinnig gehandeld. Wat er gezegd werd, klopt niet met wat er achter de schermen bekokstoofd werd om Rusland weer in de sportgemeenschap te krijgen."

   

  "De opdracht van het WADA is volgens mij niet om landen weer in de sportgemeenschap te helpen, maar wel om te controleren en dus niet om bepaalde landen te dienen. Sommige mensen binnen het WADA hebben de Russen goed geholpen."

  "Hoe Bach omging met Russische affaire, is ongehoord"

  In die context stelt Hajo Seppelt zich ook vragen bij de rol van het IOC. "Of het IOC druk uitgeoefend heeft op het WADA om die bocht te maken? IOC-voorzitter Thomas Bach is de doodgraver van de internationale sport en de strijd tegen doping", klinkt het stellig. "Hoe hij omging met de Russische affaire, is ongehoord."

   

  Seppelt spreekt over een voorkeursbehandeling en ook vele sporters kanten zich tegen het IOC en sportfederaties. "Als topofficials deze boodschap niet horen, dan zal er een sterke reactie komen. We hebben een complete verandering in het sportbeleid nodig."

  "Praten over doping helpt het businessmodel om zeep"

  Verandering is nodig, maar misschien zijn er nog wel meer schandalen nodig om dat te bewerkstelligen. "Dat denk ik wel, ja", zegt Hajo Seppelt. "Alleen het gerecht en journalisten hebben dopingzaken en corruptie aan het licht gebracht. Dat kwam nooit van de sportfederaties zelf, wel van derden."

   

  "Het gaat voor de sportfederaties niet over de strijd tegen doping. Ze willen vooral niet over doping praten, want dat verpest de business. Waarom zou men doping willen bannen? Het verbetert de prestaties van atleten en dat helpt om sponsors aan te trekken, om meer geld uit tv-rechten te halen, ..."

   

  "Uiteindelijk helpt doping om sport meer geld te laten opbrengen. Praten over doping helpt dit businessmodel om zeep. Na vele jaren dopingonderzoek stel ik vooral vast dat men een publiek debat over doping wil vermijden."