• home
 • video
 • pas verschenen

  Gerlo over ATP Cup: "Wie knijpt wie als eerste dood?"

  Davis Cup België.

  België verloor vorig jaar de finale van de Davis Cup tegen Frankrijk.

  De tenniskalender ziet er vanaf 2020 nog wat complexer uit. Eind 2019 zit de Davis Cup in een nieuw jasje, in januari 2020 ziet de ATP Cup het levenslicht. Sporza-tenniscommentator Dirk Gerlo ziet een opbod waarbij vooral veel verliezers zijn.

  "Een genadeloze concurrentiestrijd"

  Ik zit met een dubbel gevoel. Vanuit het standpunt van de spelers kan het leuk zijn om er een teamcompetitie bij te krijgen, want ze zijn heel vaak alleen. Dat kan leuk zijn, maar dat is maar een klein puntje.

   

  Je krijgt een genadeloze concurrentiestrijd tussen ITF en ATP, waarbij je vooral het gevoel hebt: wie knijpt wie als eerste dood? Je krijgt ook een opbod van prijzengeld waarvan ik me afvraag of dit nog wel normaal te noemen valt.

   

  De Davis Cup zit in een volledig nieuwe formule. Ze hebben er alles aan gedaan om de toppers aan te trekken, maar dan komt er een nieuwe competitie vanuit de ATP, die het doordeweekse circuit organiseert.

   

  Het is alsof ze mekaar het licht in de ogen niet gunnen. Dat vind ik toch vrij straf. Tussen de finale van de Davis Cup, met een traditie van meer dan 100 jaar, en de ATP Cup zit slechts 6 weken. Dat snap ik echt niet goed.

    Davis Cup ATP Cup
  organisator ITF ATP
  wanneer? november 2019 januari 2020
  deelnemende landen 18 24
  duur 7 dagen 10 dagen
  rankingpunten neen ja
  prijzengeld 20 miljoen dollar 15 miljoen dollar

  "Zeer jammer voor de toeschouwers en deze sport"

  Het nieuwe evenement wordt in de aanloop naar de Australien Open gelegd. Dat is in volle seizoensopbouw en dat zou dan het summum van die landencompetities moeten zijn, terwijl iedereen dus opbouwt. Dat is toch al zeer bizar.

   

  Ik hoor toptalent Alexander Zverev zeggen dat heel veel spelers de Davis Cup niet zullen spelen, want ze zijn in november moe na een lang seizoen en hebben geen zin. Maar als je je net voor de Australian Open niet goed voelt, dan zul je je ook inhouden op de ATP Cup.

   

  Het zal nooit de volle glans hebben dat het evenement had kunnen krijgen als men had samengewerkt. Ze hebben elkaar op geen enkel moment gevonden. Het is straf dat het beleid er niet in geslaagd is om ergens de violen gelijk te stemmen. Dat is zeer jammer voor de toeschouwers en deze sport.

  "Er zal op termijn maar één competitie overleven"

  Denk ook aan die toeschouwers. Bij de Davis Cup waren ze altijd zeer betrokken met de thuis- en uitmatchen, maar zal een Belg naar Australië gaan om de ATP Cup te kunnen zien? Dat denk ik niet. Het publiek is er ook mee de dupe van.

   

  Volgens mij zal er op termijn maar één van de twee competities overleven. Wat de ATP nu organiseert, hebben ze jarenlang met de World Team Cup in Düsseldorf gedaan. Dat toernooi was in de aanloop naar Roland Garros, maar dat heeft nooit impact of prestige kunnen verwerven.

   

  Nu organiseren ze een toernooi met een prijzenpot die erg veel groter is. Zullen ze de spelers daarmee over de brug halen? Kijk naar ons land. Als België wil deelnemen, mogen ze 5 deelnemers afvaardigen. Maar hebben wij 5 spelers die op dat niveau meedraaien?

  "Je ziet door de bomen het bos niet meer"

  Je hebt na de US Open ook nog eens de Laver Cup, een duel tussen Europa en Amerika. Maar dat is een veredeld exhibitietoernooi. Daar is het gewoon om het geld te doen. Bij de tennisorganisaties is er gewoon een gebrek aan visie. Het is meer en meer, maar er zit geen lijn in.

   

  In voetbal kun je zeggen dat het WK de belangrijkste landencompetitie is, maar wat is dat in het tennis? Met die nieuwe formule van de Davis Cup proberen ze ook de rijkste competitie aan traditie kapot te maken. Is dat een goed compromis voor iedereen geweest? Ik denk het niet.

   

  Er zijn zoveel gemengde belangen. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Ze hadden er alles aan moeten doen om de Davis Cup, het evenement met de grootste traditie, op te frissen. Met grandslamtoernooien en de Davis Cup bouw je je palmares op. Dat andere evenementen de glans van die competitie proberen weg te nemen, is heel raar.

  Dirk Gerlo