• home
 • video
 • pas verschenen

  Nog 7 klanten van Fuentes ontmaskerd, maar verjaringstermijn is overschreden

  Eufemanio Feuntes

  Eufemanio Fuentes heeft heel wat atleten gedopeerd.

  Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft uit de de bloed- en plasmastalen van de dopingzaak rond de Spaanse arts Fuentes nog 8 nieuwe DNA-profielen van dopingzondaars kunnen opsporen. 7 zijn geïdentificeerd, maar hun identiteit mag niet onthuld worden.

  3 atleten zijn met pensioen, 4 anderen sporten nog steeds

  Eufemanio Fuentes is de spilfiguur in een groot dopingschandaal van het vorige decennium. De Spaanse dokter verrijkte het bloed van topatleten zoals wielrenners, voetballers, tennispelers en boksers.

   

  In 2006 namen Spaanse speurders meer dan 200 bloed- en plasmastalen in beslag bij Fuentes. Pas twee jaar geleden kwamen die terecht bij het WADA voor onderzoek. Daaruit filterden onderzoekers aanvankelijk 27 DNA-profielen.

   

  "Nu hebben we er 8 extra uit kunnen halen, waardoor we nu aan een totaal van 35 DNA-profielen zitten", aldus Günter Younger, die het WADA-onderzoek leidt.

   

  7 van de 8 atleten zijn geïdentificeerd, maar omdat de verjaringstermijn van acht jaar overschreden is, mag hun identiteit niet onthuld worden. Drie zijn intussen met pensioen, de vier andere dopingzondaars sporten nog steeds.

  Jan Ullrich en Eufemanio Fuentes

  Oud-coureur Jan Ullrich was een klant bij Eufemanio Fuentes.

  "Kunnen ze niet straffen"

  Het WADA hanteert een verjaringstermijn van acht jaar. Die werd in 2014 al overschreden.

   

  "We kunnen hen niet straffen", legt Günter Youner uit. "We zijn te rade gegaan bij experten rond gegevensbescherming om te bekijken wat we kunnen doen met die namen."

   

  "Misschien mogen we die wel doorspelen aan de internationale sportfederaties voor hun dopingonderzoek? Zolang we daar geen sluitend antwoord op hebben, zal niemand - behalve de onderzoekers van mijn team - de namen te weten komen", aldus Younger, die hoopt in 2019 een antwoord te krijgen.

   

  In het kader van het onderzoek werden 6 wielrenners, onder wie Jan Ullrich en kersvers wereldkampioen Alejandro Valverde, geschorst. Tijdens het proces stond vooral het dopinggebruik in de wielersport centraal, terwijl Fuentes aangaf ook sporters uit andere disciplines te hebben behandeld.

  Niemand, behalve de onderzoekers van mijn team, zal momenteel de namen te weten komen.

  Günter Younger (WADA)