• home
 • video
 • pas verschenen

  "België blijft goede resultaten halen: zien winnen, doet winnen"

  De Smedt en Spahl schudden elkaar de hand.

  Eddy De Smedt geeft in Lanzarote de fakkel definitief door aan Olav Spahl.

  De olympische stage in Lanzarote luidt meteen ook het einde in van Eddy De Smedt als Director Elite Sport bij het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Olav Spahl neemt zijn taak over. Tijd voor een terug- en vooruitblik met het tweetal. 

  De zomer van 2018 werd er eentje om in te kaderen voor de Belgische topsport. De Smedt kan op deze manier met een gerust hart richting zijn pensioen gaan.

   

  "Het doet deugd om terug te kijken op deze geweldige sportzomer", zegt De Smedt. "We creëerden een momentum in Rio dat we momenteel aan het vasthouden zijn. Het wordt een uitdaging voor Spahl om op dit elan voort te werken."

  Professionalisme

  De Smedt zag doorheen de jaren veel zaken veranderen. "De hele werking is een pak professioneler geworden. Vandaag is er een structurele ondersteuning, wat zich vertaalt in resultaten. En zien winnen, doet ook winnen."


  De vraag luidt dan ook hoe we als klein landje dit kunnen blijven vasthouden. "We moeten zelfkritisch blijven", zegt De Smedt. "Je kan pas het verschil maken als je goed analyseert op welke manier deze resultaten bekomen zijn."

  Spahl: "Bruggen blijven bouwen"

  De functie van De Smedt komt nu in handen te liggen van Olav Spahl, die de overstap maakt vanuit het Duits Olympisch Comité. "Ik was al actief op vijf Olympische Spelen, dus ik hoop zo de nodige ervaring door te geven hier", aldus Spahl. 

   

  Waar hoopt de Duitser het verschil te kunnen maken? "Ik wil hecht samenwerken met alle atleten en ze zo goed mogelijk helpen waar nodig. Het is daarom belangrijk dat we bruggen blijven bouwen tussen de verschillende instanties in België die topsport ondersteunen."

   

  Nu Team Belgium in een goede flow zit, mogen we hopen op misschien wel de beste Olympische Spelen ooit in Tokio 2020. "Daar heb ik zeker vertrouwen in", zegt Spahl.

   

  "Maar de weg is nog lang. In de euforie van vandaag moeten wij de sereniteit blijven behouden en de druk niet onnodig hoog leggen bij de verschillende atleten."

  Spahl gaf in Lanzarote zijn eerste persconferentie