• home
 • video
 • pas verschenen

  ATP dwarsboomt Davis Cup met eigen landentoernooi: "Ongezond opbod"

  Steve Darcis moet afscheid nemen van de traditionele Davis Cup.

  De Internationale Tennisfederatie ITF en spelersorganisatie ATP liggen op ramkoers. De ATP komt met een eigen landentoernooi op de proppen in januari, wat een schaduw werpt over de vernieuwde Davis Cup.

  Met de ATP Cup is er na de Davis Cup en Rod Laver Cup nog een derde teamcompetitie in het leven geroepen. Het gloednieuwe landentoernooi van de ATP zal voor het eerst georganiseerd worden in januari 2020, een week voor de start van de Australian Open.

   

  Op Australische bodem zullen 24 landen tien dagen lang strijden voor de ATP Cup. Ze worden onderverdeeld in 6 groepen en kunnen met een prijzenpot van maar liefst 15 miljoen dollar aan de haal gaan.

   

  De aankondiging van de ATP Cup komt amper 3 maanden nadat de vernieuwde Davis Cup werd voorgesteld. Na 118 jaar gaf de Internationale Tennisfederatie (ITF) de Davis Cup een grondige facelift.

   

  Het systeem van de traditionele Davis Cup-duels (een weekend met 4 enkelwedstrijden en 1 dubbelwedstrijd) ging op de schop, in ruil voor een toernooi van één week op één plaats met 18 teams. Op die drastische hervorming kwam veel kritiek van de spelers, die zo laat in november vooral rust willen na een lang seizoen.

   

  De gelijkenissen tussen de Davis Cup en ATP Cup zijn navenant, waardoor de ITF en ATP op ramkoers lijken te liggen. "Hoe kunnen we mekaar kopje onder duwen? Ongezond opbod", meent tenniskenner Dirk Gerlo.

  Tweets:

  Wat met ATP-toernooien Sydney, Brisbane en Perth?

  Niet alleen de Davis Cup voelt zich in de rug gepakt door de ATP Cup, ook de traditionele toernooien op Australische bodem voelen de bui al hangen. De toppers warmen zich normaal gezien in Perth, Brisbane en Sydney op voor de Australian Open. 

   

  De drie steden hopen nog steeds de vrouwelijke toppers te kunnen lokken en misschien een gaststad te zijn voor de ATP Cup.

  Tweets: