• home
 • video
 • pas verschenen

  Op 28 november zullen experten het dopinglab van Moskou bezoeken

  Krijgt het WADA op 28 november ook dopingstalen te zien in Moskou?

  Tot op de dag van vandaag heeft het wereldantidopingagentschap WADA geen toegang gekregen tot stalen en elektronische gegevens die liggen opgeslagen in het dopinglab van Moskou. Daar moet eind deze maand verandering in komen.

  Twee jaar geleden werd het Russische antidopingbureau geschorst omdat er grootschalig dopinggebruik aan het licht was gekomen. Om weer volwaardig lid te worden van het WADA moet Rusland de deuren van haar dopinglab in Moskou openzwaaien. Daar zijn stalen en elektronische gegevens opgeslagen. Tot nu toe kon Rusland die naar eigen zeggen niet vrijgeven, omdat er nog een federaal onderzoek aan de gang is.

   

  Daar komt binnenkort misschien verandering in. Op een WADA-bijeenkomst in Azerbeidzjan kondigde voorzitter Sir Craig Reedie aan dat een delegatie het lab mag bezoeken op 28 november. De Rusissche minister van Sport Pavel Kolobkov zal het WADA ontvangen.

   

  "Een belangrijke stap van de Russen in de strijd voor propere sporten", reageert onze minister van Sport Philippe Muyters.

  "Meer onafhankelijke WADA-bestuurders"

  Philippe Muyters woonde de WADA-bijeenkomst in Bakoe bij. Daar ging het niet alleen over Rusland, maar ook over een hervorming van het wereldantidopingagentschap.

   

  "Het belangrijkste agendapunt vind ik corporate government of goed bestuur. In Vlaanderen hebben we al onze code opgesteld. Nu maakt ook het WADA die oefening", legt de Vlaamse minister uit bij Sporza.

   

  "Daarom krijgt de Raad van Bestuur er 2 onafhankelijke bestuurders bij. Daarvoor zoekt het WADA mensen uit andere gebieden dan overheden of de sportwereld."

   

  "De voorzitter moet ook onafhankelijk worden. Hij of zij kan het WADA niet langer combineren met een mandaat binnen de sportwereld of in een overheid."

   

  "Bestuurders kunnen maximaal drie keer drie jaar in het WADA zetelen. Nu is dat veel langer."

   

  "En tot slot komt er ook een ethisch comité die alle WADA-mandatarissen zal controleren en desnoods ook sanctioneren."

  "Atleten kunnen hun zeg doen"

  Ook over de atleten heeft het WADA in Bakoe vergaderd. Zij zetten zich de laatste tijd meer en meer af tegen het antidopingbureau.

   

  "Wij zien de atleten echt als experten om dopinggebruik te bestrijden. Daarom zal in elke expertengroep een atleet zijn stem kunnen uitbrengen", weet minister van Sport Philippe Muyters. "En de voorzitter van het atletencomité kan lid worden van de raad. Hij kan niet stemmen, maar hij kan wel zijn zeg doen."

  Michael Phelps

  Michael Phelps is kritisch voor het antidopingbeleid.