• home
 • video
 • pas verschenen

  Verloren zoon Alba keert terug bij Spanje: "Geen problemen met Luis Enrique"

  Alba verkeert dit seizoen in bloedvorm bij FC Barcelona.

  Spanje kan zich vanavond als eerste land plaatsen voor de Final Four van de Nations League als het wint van Kroatië. Jordi Alba van FC Barcelona zit voor het eerst in de selectie sinds Luis Enrique bondscoach van Spanje werd na het WK voetbal. Het einde van hun conflict?

  "Niets veranderd in vergelijking met vorige selecties"

  Jordi Alba, die met Luis Enrique samenwerkte bij Barcelona, werd door de kersverse Spaanse bondscoach niet meer opgeroepen na het WK voetbal in Rusland. In september en oktober was hij er voor het eerst sinds 2012 niet meer bij. Marcos Alonso (Chelsea) en José Gaya (Valencia) kregen de voorkeur.

   

  Enrique kreeg heel veel vragen over de afwezigheid van Alba in zijn selecties, maar gaf nooit echt een reden voor het ontbreken voor de 29-jarige linksachter. "Ik ga niet spreken over de mensen die hier niet zijn", bleef hij op de vlakte.

   

  Onder lichte druk van de hele natie haalde Enrique Alba nu wel bij de selectie voor de wedstrijden tegen Kroatië (Nations League) en Bosnië (vriendschappelijk). Is Alba plots wel goed genoeg om Spaans international te zijn? "Er is niets veranderd in vergelijking met de vorige selecties", klinkt het nietszeggend.

   

  "Ik heb met niemand persoonlijke problemen en mijn technische staf en ikzelf kennen Jordi Alba net heel goed", zegt Luis Enrique.

  Ik heb met niemand persoonlijke problemen en mijn technische staf en ikzelf kennen Jordi Alba net heel goed.

  Luis Enrique

  Alba verbijt zijn ontgoocheling na de uitschakeling op het WK voetbal.

  Problemen in het laatste seizoen van Enrique bij Barça

  Waar liep het dan "fout" tussen de twee? In het seizoen 2016-2017, het laatste seizoen van Enrique bij Barça, zat Alba meer op de bank dan hem lief was. Enrique experimenteerde met een driemansdefensie en Sergi Roberto kwam nadrukkelijk op de deur kloppen.

   

  Bij Spanje bleef Alba titularis en geregeld gaf hij Enrique een veeg uit de pan tijdens een interlandbreak. "Ik voel veel vertrouwen van de bondscoach (Julen Lopetegui, red), Dat voel ik niet bij Barcelona", klonk het.

   

  Toen Enrique de club verliet, reageerde de linksachter dan ook opgelucht: "Uiteraard zal het voor mij beter gaan met Ernesto Valverde als trainer dan met Luis Enrique."

  Jordi Alba en Luis Enrique vieren een van hun successen bij FC Barcelona.

  "Allebei mensen met veel persoonlijkheid"

  Wellicht lag die uitspraak aan de basis van zijn niet-selecties. Die deden Alba pijn. "Ik was volledig verrast en had graag mijn steentje willen bijdragen. Waarom ik er niet bij was, wist ik niet."


  Alba vierde dit seizoen tegen Huesca een doelpunt op een wel heel speciale manier. Hij bedekte de ogen, een duidelijke verwijzing naar zijn niet-selecties door Enrique (zie: foto onder). Is ondertussen alles vergeten? "We zijn allebei mensen met veel persoonlijkheid", fietst Alba rond de vraag.


  "Geen van beiden heeft zijn excuses moeten aanbieden. Er was ook geen meeting of (telefoon)gesprek op voorhand. We moeten het verleden ook helemaal niet vergeten. Er is nooit iets gebeurd en ik heb helemaal geen problemen met Enrique."

   

  "Ik kom terug bij de nationale ploeg met heel veel zin. Het klopt dat mijn niet-selecties op mij hebben gewogen. Gelukkig ben ik helemaal terug."

   

  Vanavond speelt Spanje tegen Kroatië in de Nations League. Als het wint, is het geplaatst voor de Final Four. Is Alba bij zijn terugkeer meteen belangrijk?

  We moeten het verleden ook helemaal niet vergeten. Er is nooit iets gebeurd en ik heb helemaal geen problemen met Enrique.

  Jordi Alba

  Alba bedekt de ogen na zijn doelpunt tegen Huesca.