• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Advocaat Nuyens: "UCI geeft Van Aert groen licht onder voorbehoud"

  " "

  Van Aert heeft nog geen wegploeg voor 2019. Hij ging weg bij Sniper om dringende redenen.

  Wout van Aert mag van de UCI een wegploeg zoeken voor 2019. Dat heeft zijn advocaat de wereld ingestuurd. Maar Sniper Cycling, de ploeg waar Van Aert zijn contract om dringende reden verbrak, is niet onder de indruk en waarschuwt. "De UCI kan na de uitspraak van de rechtbank nog verdere stappen ondernemen."

  Dit zijn de feiten: half september verbreekt Wout van Aert eenzijdig zijn contract met Sniper Cycling, het bedrijf achter de wielerploeg van Nick Nuyens.

   

  Sniper gaat niet akkoord met de dringende reden en eist voor de arbeidsrechtbank een schadevergoeding. Als veldrijder kan de wereldkampioen met enkele privésponsors (o.a. Cibel) het crossseizoen volmaken.

   

  Voor het wegseizoen heeft Van Aert een licentie van de UCI nodig. En daar knelt het schoentje: volgens het UCI-reglement moet er voor een transfer een akkoord zijn tussen de oude ploeg, de nieuwe ploeg én de renner.

  " "

  Nuyens en Van Aert in betere tijden.

  UCI: "Als contract verkeerdelijk verbroken blijkt, zijn maatregelen nog mogelijk"

  De UCI geeft Van Aert nu groen licht om te onderhandelen om een transfer voor het einde van het jaar af te ronden. Tot zijn grote opluchting, zegt zijn advocaat Walter Van Steenbrugge.

   

  Er is evenwel een maar. Gezien het feit dat er sprake is van het verbreken van een contract en er recht op arbeid is, kan de UCI zich er niet tegen verzetten dat Van Aert met andere ploegen praat.

   

  "Maar," zegt de UCI, "als zou blijken dat Van Aert op een verkeerdelijke wijze zijn contract heeft verbroken (en daar zal de arbeidsrechtbank eind volgend jaar over beslissen, red), dan houdt de UCI zich het recht voor om disciplinare maatregelen te nemen tegen alle betrokken partijen." Dat zijn Wout van Aert en zijn toekomstige nieuwe ploeg. Welke maatregelen dat zijn is niet meteen duidelijk.

  " "

  Nick Nuyens.

  Advocaat Sniper: "Niet zonder risico om met Van Aert in zee te gaan"

  Voor Rudi Desmet, de advocaat van Sniper Cycling, is er duidelijk ook een flinke staart. Hij waarschuwt potentiële kandidaat-ploegen: "Ik versta hieruit dat de UCI de zaak voor de arbeidsrechtbank zeer aandachtig zal volgen."

   

  "En vooral: dat dit een groen licht is onder voorbehoud. Er staat immers letterlijk te lezen dat, wanneer later zou blijken dat Van Aert zijn contract ten onrechte heeft verbroken (de bewuste dringende redenen, red), de UCI zich
  het recht voorbehoudt om verdere stappen te ondernemen."

   

  "Op basis hiervan lijkt het me voor geïnteresseerde ploegen niet zonder risico om met Van Aert in zee te gaan."

  " "

  Walter Van Steenbrugge, advocaat van Van Aert.

  Van Steenbrugge: "Interpreteer dit niet als voorwaarde"

  Walter Van Steenbrugge relativeert die visie en houdt het bij de positieve boodschap: "Het is een gestandaardiseerde uitdrukking die de UCI moet gebruiken, omdat er nog geen uitspraak is. De UCI bouwt dus een beetje veiligheid in. Ik interpreteer dat helemaal niet als een voorwaarde. Deze beslissing van de UCI is echt een hart onder de riem voor ons. Vandaar dat Van Aert zeer opgelucht reageerde toen ik hem aan de telefoon had."