• home
 • video
 • pas verschenen

  "De BeNe-League is eigenlijk een gepasseerd station"

  Renaud Emond (Standard, links) en Lasse Schöne (Ajax, rechts) vechten om de bal in de Europa League. Kan het ook in een BeNe-League?

  Vincent Kompany pleitte gisteren in een interview met Sporza voor een BeNe-League. Wat denken ze daarvan bij onze noorderburen? "Ze zijn in Nederland op dit moment meer bezig met zichzelf dan met een BeNe-League", zegt de Nederlandse voetbalverslaggever Willem Vissers.

  "We moeten actief zijn"

  Vincent Kompany brak gisteren een lans voor een eventuele BeNe-League. "Ik snap niet waarom landen als België en Nederland niet samengaan en een grotere competitie maken om opnieuw Europese topploegen te creëren", zei de Rode Duivel.

   

  Leeft de eventuele oprichting van een BeNe-League eigenlijk in Nederland? "Bij mij wel", zegt voetbaljournalist Willem Vissers. "Ik heb al vaak geschreven over de BeNe-League en ben daar zelf een grote voorstander van."

   

  "Ik vind dat we te veel lijdzaam toezien hoe het gat tussen de Europese top en de kleine landen steeds groter wordt. Ik vind dat we actief moeten zijn en moeten proberen om ook groter te worden. Dat kan volgens mij door België en Nederland samen te trekken."

   

  "Sportief gezien zou het alleszins aantrekkelijker zijn. De Jupiler Pro League is een mooie competitie met mooie stadions, een fanatieke supportersbeleving en een andere stijl van voetballen. Volgens mij zouden de twee landen er allebei beter van worden als de beste clubs uit België en Nederland samen één competitie zouden vormen."

  Ik vind dat we te veel lijdzaam toezien hoe het gat tussen de Europese top en de kleine landen steeds groter wordt.

  Willem Vissers

  "Iedereen vindt zichzelf heel mooi"

  Is er dan geen interesse in Nederland om het niveau op te krikken? "In 2017 hebben we in de Volkskrant een groot stuk gebracht over de BeNe-League", zegt Vissers. "Daaruit bleek dat de Nederlanders veel minder interesse hebben voor zo'n competitie dan de Belgen."

   

  "Ik heb het idee dat de Belgen al wat uitgekeken zijn op hun huidige competitieformule. Terwijl wij in Nederland juist die weg opgaan. In dit geval komt Nederland dus achter. Men wil al heel lang hervormen, maar men komt er niet."

   

  "Er is een bepaalde meerderheid nodig om tot een nieuwe opzet te komen en die komt er maar niet. Iedereen kijkt in de spiegel en vindt zichzelf heel mooi. Donderdag zou er moeten gestemd worden, maar er zal wellicht weinig veranderen."

   

  Hoe komt dat? "Ze zijn in Nederland op dit moment zo druk bezig met zichzelf, dat ik me niet kan voorstellen dat er veel belangstelling is om samen met België een competitie te vormen. De BeNe-League is eigenlijk een gepasseerd station en dat vind ik persoonlijk heel jammer."

  Er is een bepaalde meerderheid nodig om tot een nieuwe opzet te komen en die komt er maar niet. Iedereen kijkt in de spiegel en vindt zichzelf heel mooi.

  Willem Vissers

  "Ajax speelt nog altijd liever tegen De Graafschap"

  Hoe zou een eventuele BeNe-League eruit zien volgens Vissers? "Heel eenvoudig. Ik pleit voor 10 of 11 Nederlandse clubs en 7 of 8 Belgische clubs, volgens het aantal inwoners (18 t.o.v. 11 miljoen, red)."

   

  "Je kijkt bijvoorbeeld naar de eindstand van de eigen competitie in 2020 en die is bepalend voor de instroom naar de BeNe-League. De eerste 10 uit de Nederlandse competitie mogen meedoen en de eerste 8 uit de Belgische competitie ook."

   

  En hoe zit het met de degradatie? "De slechtste 2 Nederlandse teams verdwijnen uit de BeNe-League en de slechtste 2 Belgische uiteraard ook. Iedereen krijgt dus een kans om in de BeNe-League mee te doen."

   

  "Qua afstanden (één van de kritieken op een eventuele BeNe-League, red) valt het heel goed mee. Je moet de geesten rijp maken en die zijn daar in Nederland nog niet klaar voor. Ik denk dat ze bij Ajax nog altijd liever tegen De Graafschap spelen dan tegen AA Gent."

  Je moet de geesten rijp maken en die zijn daar in Nederland nog niet klaar voor.

  Willem Vissers

  "Ik zie alleen maar voordelen"

  Ook elders in Europa wordt gesproken over een gezamenlijke competitie. "Het zou heel jammer zijn mocht het elders wel lukken", zegt Vissers nog. 

   

  "Nederland is altijd een progressief land geweest, maar op heel veel vlakken zijn we dat al lang niet meer. Ik zou het juist leuk vinden mochten we een soort gidsland blijven op dat vlak."

   

  "In 2000 hebben België en Nederland samen het EK georganiseerd. Dat was een heel mooi toernooi. Alleen was het voor geen van beiden alleen gelukt, samen wel."

   

  "In een markt van 30 miljoen mensen zouden de begrotingen (budgetten, red) van de clubs ook opgeschroefd kunnen worden. Ik zie alleen maar voordelen", rondt Vissers af.

  In 2000 hebben België en Nederland samen het EK georganiseerd. Dat was een heel mooi toernooi. Alleen was het voor geen van beiden gelukt.

  Willem Vissers