• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Moeskroen is een beetje het lelijke eendje van ons voetbal"

  Peter Vandenbempt.

  Peter Vandenbempt geeft tekst en uitleg.

  Het gerecht dat binnenvalt bij een Belgische voetbalclub, het is tegenwoordig vaste prik. Moeskroen kreeg vandaag speurders over de vloer.  Peter Vandenbempt licht het dossier toe.

  "Velen vroegen zich af waarom Moeskroen niet in het vorige onderzoek betrokken was"

  "Of bij vele clubs het woord "eindelijk" is gevallen? Uiteraard, zou ik zeggen", stelt Peter Vandenbempt. "Velen vroegen zich al af hoe het mogelijk was dat Moeskroen niet bij het vorige onderzoek betrokken was."

   

  "Dat heeft er alles mee te maken dat Moeskroen een beetje het lelijke eendje geworden is van ons voetbal door de manier waarop het zich een paar keer na elkaar spectaculair - volgens sommigen verdacht - gered heeft. Daar heeft dit onderzoek voor alle duidelijkheid niets mee te maken."

   

  "Maar er is ook de manier waarop Moeskroen 4 jaar na elkaar toch zijn licentie gekregen heeft. Jaar na jaar hebben clubs die licentie aangevochten. De allereerste keer omdat de club financieel ongezond zou zijn, wat ook gebleken is."

   

  "Moeskroen kwam daarna in handen van spelersmakelaar Pini Zahavi, wat volgens de FIFA-regels verboden is. Dus probeerde hij dat te verdoezelen door de club te verkopen aan een Maltese investeringsmaatschappij, die dan wel in handen was van zijn eigen zoon en neef."

   

  "Er is ook sprake van een ongeoorloofde lening, die dan ineens was kwijtgescholden. En er is ook sprake van schriftvervalsing. Volgens de klagende partijen waren er meer dan bewijzen genoeg om geen licentie te geven, maar volgens de Licentiecommissie en het BAS waren er onvoldoende bewijzen om aan te tonen wat iedereen al wist, zelfs de CEO van de Pro League."

  "We gaan niet plots al die clubs in 1A laten spelen"

  Wat verwachten de benadeelde clubs van dit onderzoek? Peter Vandenbempt: "Zij denken dat het parket veel verregaandere onderzoeksdaden kan stellen dan zijzelf, de KBVB of de Licentiecommissie, dat zij misschien wel de bewijzen kunnen bovenspitten."

   

  "Sportieve revanche zullen ze niet meer krijgen. We gaan niet plots al die clubs in 1A laten spelen. Mochten ze gelijk krijgen, dan zullen ze het moeten stellen met een forse schadevergoeding."

  Eeckhaut: "Iedereen weet het, maar niemand doet iets"

  De Standaard berichtte enkele dagen geleden over het eigenaarschap van Moeskroen. De krant kreeg inzage in documenten van Football Leaks. “Vele clubs die met Moeskroen in de degradatiestrijd verwikkeld waren, hebben zich altijd beklaagd over het feit dat zij degradeerden en niet Moeskroen. Zij vermoedden dat achter Moeskroen een makelaar zat en niet de minste, Pini Zahavi. Dat vermoeden is ook bevestigd door ons onderzoek", zegt journalist Mark Eeckhaut.

   

  “In 2016 is Zahavi officieel uit Moeskroen gestapt, maar hij was wel nog de sterke man en was zelf in onderhandelingen verwikkeld om de club te verkopen aan Monaco. We hebben mailverkeer gevonden tussen de grote baas van Monaco en Zahavi over die verkoop van Moeskroen.”

   

  “Als klap op de vuurpijl wist Pierre François, de CEO van de Pro League, dat Zahavi de echte baas van Moeskroen was. Hij heeft Monaco aangeraden om contact op te nemen met Zahavi. Ook al vond de Licentiecommissie geen bewijzen, de baas van alle clubs zegt: ik weet het wel en ik schrijf dat ook naar Monaco. “Als je deze club wil kopen, bel dan niet met de tussenpersonen, maar neem contact op met de echte baas en dat is Zahavi.” Dat is bijzonder cynisch.”

   

  “François was daar zeer open over en zei: “Ik kan alleen maar vaststellen dat de Licentiecommissie en het BAS in beroep geen juridische bewijzen vonden, maar daarom moet ik als CEO nog geen idioot zijn. Ik zie wat ik zie, ik weet wat ik weet. Dus is het ook logisch dat ik dat naar Monaco schrijf.” Maar het is cynisch. Iedereen weet dat Moeskroen in handen is van een makelaar, maar niemand doet iets.”