• home
 • video
 • pas verschenen

  Muntje vergeten voor de toss? Welke alternatieven zijn er?

  Faceoff in het ijshockey.

  In Engeland vergat een voetbalscheidsrechter een muntje voor de toss. Het resultaat: een schorsing van 21 dagen, want blad-steen-schaars was "niet in belang van het spel" oordeelde de FA. Een toss is cruciaal in vele sporten, maar welke alternatieven bestaan er? Denk met ons mee.

  Waterpolo: om het snelst naar bal in het midden

  Veel sporten starten met een toss: voetbal, handbal, volleybal, rugby. Bij waterpolo gaat het er anders aan toe. De bal wordt in het midden van het zwembad gelegd of gesmeten. Het team dat het eerst bij de bal raakt, begint. Wij zouden het wel eens willen zien: alle spelers van Club Brugge en Anderlecht die om ter snelst naar de bal op de middenlijn sprinten.

  IJshockey: faceoff

  Het ijshockey biedt een alternatief dat in het belang van lijf en leden niet meteen toepasbaar lijkt in het voetbal. Bij ijshockey wordt de puck door de scheidsrechter tussen twee spelers geworpen. Zij vechten met hun sticks uit welke ploeg het spel voortzet.

  Basketbal: tip-off

  Basketbalwedstrijden beginnen met een opworp of tip-off. De bal wordt in de lucht gegooid tussen twee spelers en die proberen de bal in eigen gelederen te krijgen. Voetballers onder u weten dat deze vorm wel al zijn intrede heeft gedaan op bepaalde voetbaltrainingen.

  Golfbiljart: de eerste bal in of dichtste bij het doel krijgen

  Tot slot biedt ook de nobele kunst van het golfbiljart, voor sommigen beter bekend als "toppenbiljart", een alternatief. Daarbij spelen twee spelers op hetzelfde moment hun eerste bal via een band van de tafel naar het doel van de tegenstander. Wie scoort of zijn bal het dichtste bij het doel krijgt, begint. Een idee voor het voetbal?

  Kent u nog andere alternatieven...?