• home
 • video
 • pas verschenen

  Philippaerts: "Hoog prijzengeld in Global Champions Tour is ook goed voor nationale ploeg"

  Nicola Philippaerts (l) en teamgenoot Ben Maher met de trofee.

  De Global Champions Tour is een succesverhaal geworden voor Nicola Philippaerts met podiumplaatsen in de team- en individuele competitie. "Die competitie is al een tijdje een begrip geworden in de jumpingwereld."

  Nicola Philippaerts beleefde afgelopen weekend een topweekend in Doha. De Belgische jumpingruiter stak met zijn team de London Knights eindwints op zak in de Global Champions League. In de individuele Global Champions Tour eindigde hij als derde en zo mag hij meedoen aan de lucratieve finale in december in Praag.

   

  "Dit was een fantastisch seizoen, een grand cru", zegt Nicola Philippaerts. "Mijn paarden hebben dit jaar fantastische gesprongen. Zowel in de Global Champions League als in de Global Champions Tour sta ik op het podium. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst en ik kijk al uit naar de finale in Praag."

   

  Die Global Champions Tour wordt elk jaar belangrijker in de jumpingwereld. "Het is toch al een tijdje een begrip", legt vader Ludo Philippaerts uit. "Ook al is het bij het grote publiek minder bekend dan de Wereldbeker, de Nations Cup of de Wereldruiterspelen."

  Nicola Philippaerts (r) op het podium als derde in de eindstand.

  "Er is veel geld te verdienen in de Global Champions Tour"

  Ludo Philippaerts legt ook uit waarom de ruiters veel belang hechten aan die competitie. "Een jaar jumping op het hoogste niveau is heel duur en er is veel geld te verdienen in de Global Champions Tour. De eindwinnaar, dit jaar Ben Maher, verdient 300.000 euro met zijn eindzege."

   

  "De superfinale in Praag (13-16 december) is met de 16 beste ruiters van het hele jaar en in de individuele finale is er een prijzenpot van maar liefst 1,3 miljoen euro, waarvan 300.000 euro voor de winnaar. Een topwedstrijd zoals de jumping in Brussel heeft een totale prijzenpot van 300.000 euro met 90.000 euro voor de winnaar."

   

  Er zijn wel geen punten te verdienen voor de wereldranglijst. "Maar als paard en ruiter het goed doen en veel prijzengeld verdienen, dan zijn de eigenaars van de paarden minder geneigd om dat paard te verkopen. En dat is dan weer goed nieuws voor de nationale ploeg."

   

  "Je kan het een beetje vergelijken met een goeie speler in het Belgische voetbal. Als Anderlecht of Club Brugge veel geld kan krijgen voor een van zijn spelers, dan zullen ze normaal gezien verkopen. Maar als Anderlecht of Club zich kwalificeren voor de Champions League, dan zullen ze inspanningen doen om die speler te behouden."

  Nicola Philippaerts in actie in Doha afgelopen weekend.