• home
 • video
 • pas verschenen

  Mentale oorlogsvoering tussen Neuville en Ogier, maar "Voordeel dat Neuville moet aanvallen"

  Thierry Neuville

  Wipt Neuville nog over Ogier naar de wereldtitel?

  Thierry Neuville kan deze week voor het eerst de wereldtitel rally pakken, maar moet dan wel voorbij WK-leider Sébastien Ogier. "Als Neuville en Ogier beide op de weg blijven, wordt het heel spannend", denkt viervoudig Belgisch kampioen Freddy Loix.

  Mentale oorlogsvoering tussen titelkandidaten

  Ogier en Neuville bewezen dit seizoen dat ze elkaar waard zijn achter het stuur, met respectievelijk 4 en 3 gewonnen rally's en een verschil van 3 schamele WK-punten in het klassement na 12 manches.

   

  Het is geen toeval dat ze in aanloop naar de beslissende laatste rally vooral mentaal de druk op elkaar opvoeren. "Het voordeel dat ik de WK-leiding kwijt ben, is dat ik niet als eerste de baan op moet", zei Neuville. "Ik verkies als tweede de baan op te gaan. Het is misschien een klein voordeel maar alle beetjes helpen nu."

   

  Zijn Franse concurrent is niet onder de indruk. "Neuville wil het misschien anders laten uitschijnen, maar de druk ligt bij hem. Ook als tweede op de baan zal het niet makkelijk zijn om deze wedstrijd te winnen. Ik ben het bovendien gewoon altijd met druk geconfronteerd te worden", antwoordde Ogier.

   

  "De grootste druk was er bij de start van mijn carrière toen ik mezelf moest bewijzen. Ik herinner me dat ik er soms moeilijk van kon slapen. Nu is dat anders. Ik heb rally's en titels gewonnen. Ik ben rustig. Ik denk dat mijn concurrenten net dat tikkeltje meer druk zullen hebben omdat het voor hen de eerste titel kan zijn (ook Tänak kan mathematisch nog wereldkampioen worden). Dat maakt het toch iets specialer."

  Neuville wil het misschien anders laten uitschijnen, maar de druk ligt bij hem.

  Sébastien Ogier

  "Neuville rijdt beter als hij moet pushen dan als hij moet rekenen"

  Drie punten achterstand en een mentale krachtmeting zijn niet noodzakelijk een slechte zaak voor Neuville, dat vindt Freddy Loix. "Neuville is een vechter. Hij rijdt beter als hij moet pushen dan wanneer hij moet beginnen te rekenen", weet Loix met al zijn ervaring in het WK rally.

   

  "Hij weet dat hij moet aanvallen en meestrijden voor de podiumplaatsen om nog wereldkampioen te worden en dat is eignlijk in zijn voordeel. Als hij voor de plaatsen 4 of 5 rijdt, zal het moeilijk worden om 3 punten in te halen.

   

  Dat Neuville mentaal sterker is geworden, toonde hij ook op een andere manier dit seizoen. "Zodra het weer slecht was en de weg onverhard, wist hij dat hij kon winnen. In plaats van dan vanaf de eerste klassementsproeven door te duwen, wist hij dit seizoen beter de ritten uit te kiezen die hem en zijn auto goed liggen, met het oog op de eindzege."

   

  "Als Neuville en Ogier allebei op de weg blijven, wordt het heel spannend. De kansen zijn fiftyfifty. Zonder fouten, denk ik, dat de powerstage beslissend wordt."

  Freddy Loix

  Freddy Loix: "Neuville is een vechter."

  Weetjes over de rally van Australië:

  • Thierry Neuville kan zondag de allereerste Belgische wereldkampioen rally worden. Neuville werd al drie keer tweede in de WK-stand: 2013, 2016 en 2017.
  • Als Sébastien Ogier het haalt, zou het zijn 6e wereldtitel zijn. 
  • Mathematisch maakt ook de Est Ott Tänak nog kans om wereldkampioen te worden. Hij heeft 23 punten achterstand op Ogier.
  • Vorig jaar won Neuville de rally van Australië. Hij komt prima uit de verf op onverharde wegen.
  • Het is van 2011 geleden dat de wereldkampioen pas bekend werd in de allerlaatste rally van het seizoen.
  • Ook voor de wereldtitel bij de constructeurs wordt in Australië nog gestreden.