• home
 • video
 • pas verschenen

  KBVB: "Disciplinair onderzoek naar mogelijke wedstrijdvervalsing in degradatiestrijd werd opgestart"

  KBVB.

  Ook de Belgische voetbalbond kreeg vandaag speurders over de vloer.

  De Belgische voetbalbond KBVB heeft gereageerd op het onderzoek dat naar de handel en wandel van Moeskroen wordt gevoerd. De KBVB liet ook weten dat in het fraudedossier, dat los staat van deze zaak rond Moeskroen, intussen een disciplinair onderzoek werd opgestart.

  Vanochtend werden huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek naar witwassen en onwettige aandeelhoudersconstructies bij Moeskroen. Het gerecht viel binnen bij de club, maar ook bij onder meer de Belgische voetbalbond.

   

  "Vanmorgen heeft de gerechtelijke politie van Brussel het licentiedossier inzake Moeskroen opgevraagd bij de KBVB. Het spreekt voor zich dat de Koninklijke Belgische Voetbalbond zowel aan dit gerechtelijk onderzoek als aan het gerechtelijk onderzoek ‘Propere handen’ zijn volle medewerking verleent", meldt de KBVB in een persbericht. 

   

  Wat dat fraudedossier betreft, kwam de KBVB ook met een update. "De onderzoekscoördinator van het Bondsparket van de KBVB heeft bevestigd dat het disciplinair onderzoek naar mogelijke feiten van wedstrijdvervalsing in de degradatiestrijd van 1A van vorig seizoen (2017-2018) werd opgestart."

   

  Op die manier kan de KBVB anticiperen op de uitkomst van het gerechtelijk onderzoek en kan de chaos aan het einde van de reguliere competitie over het lot van onder meer KV Mechelen en Waasland-Beveren ingedijkt worden.

  Union vraagt duidelijkheid

  Donderdag vergaderen de clubs uit 1B over het luik rond wedstrijdvervalsing in het fraudedossier en de rechtsonzekerheid over het competitieverloop in 1B. Op eigen initiatief trok Union, dat vorige week net naast de eerste periodetitel greep, vandaag al naar de KBVB. Het verstuurde een aangetekende brief naar Peter Bossaert, de CEO van de Belgische voetbalbond, en bondsprocureur Marc Rubens.

   

  "We wilden weten of de bondsprocureur een interne procedure heeft gestart en hoever het daarmee staat", aldus Jean-Marie Philips. "We maakten melding van de financiële en sportieve gevolgen voor Union als de bondsprocureur een laattijdige beslissing zou nemen. We hebben de brief niet gestuurd om aan te vallen of een klacht neer te leggen, maar wel om duidelijkheid te vragen."

   

  Morgen komen de 1B-clubs samen, onder meer om het over dit thema te hebben. "We gaan kijken of we apart actie ondernemen of de krachten kunnen bundelen. Beerschot Wilrijk stelde zich al burgerlijke partij, we gaan kijken of we dat allemaal niet moeten doen."