• home
 • video
 • pas verschenen

  Duchâtelet: "Vertenten helpt de grote vissen mee te ontsnappen"

  Roland Duchâtelet

  Roland Duchâtelet maakt zich flink boos.

  Ex-Standard- en -STVV-voorzitter Roland Duchâtelet wijst scheidsrechter Bart Vertenten en zijn advocaat Hans Rieder met de vinger in het fraudedossier. In het actuaprogramma De afspraak heeft hij het ook over "een verdachte match van Anderlecht".

  "Vertenten moet goed nadenken"

  Ook Roland Duchâtelet heeft de laatste weken het onderzoek in het Belgische voetbal op de voet gevolgd. "Er heeft me weinig verrast. Ooit moest dit naar boven komen", reageert hij op Canvas in De afspraak. 

   

  "Wat meester Rieder en zijn cliënt Bart Vertenten gedaan hebben, vind ik verachtelijk. Zij willen geen grondig en degelijk onderzoek. Daar komt het op neer."

   

  "Vertenten moet goed nadenken over zijn daden", maakt Duchâtelet zich boos. "Als jonge scheidsrechter heeft hij fouten gemaakt, maar nu helpt hij de grote vissen mee te ontsnappen. De wraking van Rieder vind ik dan ook echt niet correct."

   

  Rieder haalde zijn slag thuis, omdat onderzoeksrechter Raskin ook lid van de licentiecommissie van de voetbalbond was. Duchâtelet: ""Misschien is daar een belangenconflict", hoor ik dan. Dat zou kunnen ontstaan, maar momenteel zie ik geen bewijs."


  "Ik hoor dat Raskin een ongelooflijk goede onderzoeksrechter is. Nu hebben ze een ongelooflijke kans om het Belgische voetbal te vrijwaren om zeep geholpen", vindt de oud-voorzitter van Standard en STVV.

   

  "Ik vrees dat we weer dezelfde weg opgaan zoals in de zaak-Ye. Advocaten maken er ellenlange procedures van om de zaak te saboteren, terwijl voetbal een krachtige voorbeeldfunctie heeft."

   

  Lees ook: Vlijmscherpe Vandenbempt over wraking: "Een catastrofe"

  VIDEO: Roland Duchâtelet in De afspraak

  "Verdachte match van Anderlecht"

  Als voorzitter van Standard is Roland Duchâtelet ook naar het gerecht gestapt. "Enkele jaren geleden heb ik informatie doorgespeeld over dingen ik niet correct vond", begint hij. "Het ging over de play-offs in 2014."


  Volgens Duchâtelet zou er een match van tegenstander Anderlecht vervalst zijn. "Ik had het inderdaad over een match van Anderlecht, ja", vertelt hij in De afspraak.

   

  "Er zijn matchen gefixt in die play-offs. In bepaalde spelsituaties klopte er iets niet. Dat heb ik de mensen van de voetbalcel ook gemeld. De verdediging verdedigde niet normaal. Je kan een fout maken, maar als je er te veel begaat, wordt het verdacht", redeneert Duchâtelet, die zijn beschuldiging niet hard heeft kunnen maken.

   

  "Juridisch kan je niet bewijzen dat een speler met opzet fouten maakt", weet hij nu. "Met getuigenissen of financiële transacties zou je dat wel kunnen, maar die hadden ze toen niet. In het huidige onderzoek zijn er telefoongesprekken afgetapt."

   

  "Ik vind die matchen nog altijd verdacht", besluit Duchâtelet, die met Standard een grote voorsprong uit handen gaf in de play-offs en Anderlecht de titel zag veroveren. "Hopelijk wordt dat nu nog hard gemaakt, we zullen zien."

  De verdediging verdedigde niet normaal. Je kan een fout maken, maar als je er te veel begaat, wordt het verdacht

  Roland Duchâtelet

  "Verwondert me dat ze François aanvallen"

  "Ik vind het goed dat Marc Coucke (als voorzitter van de Pro League, red.) zich met de zaak bezighoudt. Het verwondert me wel dat Pierre François (CEO van de Pro League, red.) wordt aangevallen in de media."

   

  "Ik ken Pierre François vrij goed. Ik denk niet dat je hem veel kan verwijten. Iedereen weet toch dat Moeskroen geleid wordt door de spelersmakelaar Zahavi", vindt Roland Duchâtelet.

  Roland Duchâtelet

  Roland Duchâtelet en Pierre François op de tribune van Standard.