• home
 • video
 • pas verschenen

  Bevolking van Calgary zegt "neen" tegen Winterspelen 2026

  " "

  Het stadsbestuur beslist volgende week, maar de kandidatuur lijkt een afgelopen zaak.

  De kansen dat de Olympische Winterspelen in 2026 in Canada plaatsvinden, hebben een flinke knauw gekregen. De inwoners van Calgary hebben in een niet-bindend referendum neen gezegd tegen de kandidatuur van hun stad.

  Calgary, dat de Spelen al eens organiseerde in 1988, was naast Stockholm en de duobid Milaan/Cortina d'Ampezzo kandidaat voor de organisatie van de Spelen. In juni 2019 zal het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn keuze maken.

   

  De bevolking van de Canadese stad mocht zich dinsdag uitspreken over een voortzetting van de kandidatuur: volgens voorlopige cijfers zei 56 procent "neen". Finaal zal het stadsbestuur moeten beslissen of ze doordoen, maar het wordt verwacht dat het referendum die stem zal beïnvloeden.

  Canadees Olympisch Comité reageert teleurgesteld

  Het Canadese Olympisch Comité (COC) heeft in een persbericht al teleurgesteld gereageerd. "De opportuniteit om de wereld te verwelkomen in Canada, waar mensen de verbindende kracht van de Spelen kunnen ervaren binnen onze cultuur van vrede en inclusie, had ontelbare voordelen kunnen opleveren. Dit was een unieke kans om als Canadezen de belofte van een nieuwe visie op de Spelen te vervullen."


  Vrijdag worden de resultaten pas officieel, maandag komt het stadsbestuur samen om ze te bespreken. Dat bestuur is al verdeeld.

   

  Vooral de centen zitten de kandidaat-organisatie dwars. Heel wat lastminuteonderhandelingen over gedeelde kosten tussen federale, provinciale en stedelijke overheden zorgden voor onrust.