• home
  • video
  • pas verschenen

    Frank Raes over 100e voor Witsel: "Iets te veel Timmy Simons gebleven"

    Axel Witsel scoort bij zijn debuut in 2008 (l) en viert op het EK 2016 (r).

    De interland van donderdag tegen IJsland kan voor Axel Witsel een mijlpaal worden. De middenvelder kan zijn 100e cap behalen. "Met meer aanvalsdrift zou hij nog groter zijn", vindt Frank Raes.

    Axel Witsel maakte op 26 maart 2008 zijn debuut voor de Rode Duivels en kan donderdag zijn 100e interland spelen. "Honderd matchen voor de nationale ploeg, dat wil toch iets zeggen", zegt Frank Raes. "Maar als journalist en voetballiefhebber ben ik toch wat op mijn honger blijven zitten."

     

    "Hij heeft altijd zijn plaats bij de Rode Duivels, maar hij is iets te veel Timmy Simons gebleven. Alle bondscoaches zijn gek op hem, omdat hij de tactische richtlijnen uitvoert en nooit uit zijn rol valt. Op offensief vlak vind ik dat hij te weinig heeft gegeven, maar hij is goed voor het evenwicht en blijft een goeie voetballer."

     

    "Witsel loopt nooit uit positie, hij is nooit het avontuurlijke type geweest. Maar dat is zijn persoonlijkheid. Met zijn aantal interlands zal hij net als Simons altijd in de boeken staan, maar het zijn spelers als Ceulemans, Hazard of De Bruyne die in het geheugen blijven."

     

    "Anderzijds is Witsel een stille leider, een stille kracht. Dat respecteer ik ook wel. Ik heb er bewondering voor dat je dat je hele leven kunt. Maar ik had graag iets meer aanvalsdrift en avontuur in zijn spel gezien. Dan was hij nog veel groter. Al bij al heeft hij weinig gescoord. Tegen Gibraltar heeft hij voor het laatst gescoord. Dat was een hele mooie, maar wel tegen Gibraltar natuurlijk."

    Axel Witsel bekroont zijn match tegen Ierland met goal

    Witsel scoort met prachtige omhaal tegen Gibraltar

    "Ik verbind Witsel altijd met de 0-2 in Oostenrijk"

    Welk moment van Witsel bij de nationale is Frank Raes altijd bijgebleven? "Ik verbind Witsel altijd met Oostenrijk. Onder Georges Leekens maakte hij in Oostenrijk de goals in de 0-2-zege. Dat is beetje het begin geweest van deze generatie."

     

    "Witsel kwam toen nog in de zestien. Er waren toen 2.000 Belgische supporters in Wenen en daar is eigenlijk de hype rond de Rode Duivels begonnen. Ze misten dan wel de kwalificatie, onder meer omdat Witsel een strafschop miste tegen Turkije."

    Witsel scoort twee keer in Oostenrijk

    Maar Witsel mist strafschop tegen Turkije

    "Het is geen tafelspringer, maar je zag dat er iets in zat"

    Witsel debuteerde als 19-jarige bij de nationale ploeg. "Hij is begonnen als jonge gast van Standard: een mooie atleet, technisch sterk met degelijke passing. Je zag meteen dat er veel in zat."

     

    Witsel was niet de meest kleurrijke figuur. "Dat klopt, hij neemt ook weinig risico's in interviews. Je zegt niet van een interview of een persconferentie met Witsel: "Dat moet ik gezien hebben." Dat is anders met Kompany en Hazard."

     

    "Het is geen tafelspringer en dat weerspiegelt zich ook een beetje in zijn spel. Hij schermt zichzelf ook een beetje af en dat is zijn goed recht. Hij kan ook nog makkelijk 3 à 4 jaar mee, hij is nog maar 29 jaar oud."

    Jonge Witsel scoort bij zijn debuut voor Rode Duivels