• home
 • video
 • pas verschenen

  Wat na wraking onderzoeksrechter? Verhoren naar prullenbak, Vertenten vrij?

  " "

  Hans Rieder, de advocaat van ref Vertenten, haalde zijn slag thuis.

  Wat zijn de gevolgen nu het Antwerpse hof van beroep de wraking van onderzoeksrechter Raskin in het voetbaldossier gegrond heeft verklaard? Kunnen onderzoeksdaden nietig verklaard worden of moeten verdachten worden vrijgelaten? VRTNWS zocht het voor u uit.

  Wat zijn de mogelijke gevolgen?

  De wraking is nog niet definitief. Het federaal parket kan in principe nog in cassatie gaan. Dat moet binnen de 15 dagen.
   

  Onderzoeksdaden in de prullenmand en iedereen vrij? Bij een definitieve wraking zou de verdediging van Vertenten - maar ook die van de andere verdachten - de nietigheid van de onderzoeksdaden kunnen opwerpen, met andere woorden de verhoren en telefoontaps naar de prullenbak verwijzen.

   

  Maar de vraag is of dit reëel is. "Een wraking leidt alleszins niet automatisch tot de nietigheid van de onderzoekshandelingen", zegt Sofie Royer van het Instituut voor Strafrecht bij de KU Leuven.

   

  Volgens Rieder moet zijn cliënt Vertenten vrijgelaten worden, nu de onderzoeksrechter gewraakt is. Royer: "Die aanhouding is bevestigd door de raadkamer. Daar is niemand gewraakt. Dus daar zal de Kamer van Inbeschuldigingstelling zeker rekening mee houden."

   

  VRTNWS antwoordt uitgebreid op bovenstaande vragen met interviews met onderzoekster Sofie Royer van het Instituut voor Strafrecht bij de KU Leuven en Karel Van Cauwenberghe van de Vereniging van Onderzoeksrechters.