• home
 • video
 • pas verschenen

  Kompany hekelt Football Leaks-artikel: "Geschoten op verkeerde dingen"

  Vincent Kompany

  Vincent Kompany: "Ik ben heel erg bezig met Afrika."

  Vincent Kompany heeft in een interview met Sporza uitgehaald naar de Football Leaks-artikels over de gang van zaken bij de Ghanese voetbalacademie Right to Dream, waar het belang van de spelers niet altijd voorop zou staan. "Als je wilt gaan kijken in Afrika, ga dan kijken bij de echte criminelen", is Kompany scherp.

  Football Leaks is de jongste weken prominent aanwezig in het nieuws. De miljoenen gelekte documenten waar de Duitse krant Der Spiegel de hand op kon leggen, bevatten een schat aan geheime informatie.

   

  Verschillende media die samenwerken met Der Spiegel pikten uit Football Leaks onder meer een verhaal op van een Afrikaanse voetbalschool, waar jonge spelers zonder het te beseffen meedraaien in de internationale voetbalbusiness.

   

  Uit de gelekte documenten zou blijken dat ook Manchester City daarin een rol speelt, met de Ghanese voetbalacademie Right to Dream. In een uitgebreid interview met Sporza hekelt City-speler Vincent Kompany de recente berichtgeving over de Football Academy in Afrika.

  Het interview met Vincent Kompany

  "Er wordt geschoten op de verkeerde dingen"

  "Ik ben zelf heel erg bezig met Afrika", vertelt de Rode Duivel. "Ik vind dat er in die artikels eigenlijk heel zwak geschoten is op de verkeerde dingen. Ik heb het verhaal over die voetbalscholen gelezen en met alle respect: eigenlijk is dat een heel zwak artikel."

   

  "Eigenlijk is het een typische paternalistische attitude die ik verwacht van de middenklassebelg, die even komt vertellen wat er moet gebeuren in Afrika. Die kinderen worden inderdaad van straat gehaald en ze krijgen wat meer eten dan ze op straat krijgen, maar wat is het alternatief? Gewoon niks doen en ze daar laten?"

  Het is die typische paternalistische attitude van de middenklassebelg die even komt vertellen wat er moet gebeuren in Afrika.

  Vincent Kompany

  "Ga kijken bij de echte criminelen"

  "Die kinderen in Afrika worden geselecteerd op basis van talent, op dezelfde manier als het hier in Europa gebeurt. Er wordt gezegd dat ze toegang hebben tot studies en dat er 90 kinderen samen in een eetzaal staan te eten. Alsof dat een slechte zaak is. Je zou ook kunnen zeggen dat het een goeie zaak is en dat ze toegang krijgen tot studies."

   

  "Wat is het verhaal? Is de kwaliteit van de studies te laag? Is de kwaliteit van de voeding niet goed? Is de kwaliteit van de opvoeding niet goed? Dát zijn de vragen. Als dat allemaal voldoet, waar hebben we het dan over?"

   

  "Als je wilt gaan kijken in Afrika, ga dan kijken bij de echte criminelen. Bij de mensen die daar echt aan kinderhandel doen, kinderen weghalen uit Afrika en allerlei verhalen vertellen aan die families zonder iets achter te laten voor die families. Dáár moet je gaan kijken."

  De kinderen in Afrika worden geselecteerd op basis van talent, op dezelfde manier als het hier in Europa gebeurt.

  Vincent Kompany

  "Neem de paternalistische hoed af"

  Vincent Kompany heeft ook een boodschap voor de journalisten. "Doe eerst je huiswerk. Neem de paternalistische hoed af en laat ons spreken over wat écht verkeerd gaat, niet over het feit dat de kinderen 3x per dag eten krijgen en andere kinderen niet."

   

  "Je spreekt over een Academy, een voetbalschool die een missie heeft, en een doel en daardoor op een bepaalde manier kansen aanbiedt. Uiteraard komen er dan jongeren terecht op de 'Boulevard of Broken Dreams'. Dat zijn allemaal dingen die deel uitmaken van een proces waar je beter moet worden om dat te vermijden."

   

  "Om net dát eruit te nemen als voorbeeld van iets wat verkeerd is, is voor mij onacceptabel. Nu hebben ze eigenlijk het enige wat echt deftig is - en waar meer nood aan is - eruit gehaald. Dat is belachelijk. Gebruik dus alsjeblieft je tijd voor iets wat echt voor verandering gaat zorgen."

  Reactie van De Standaard

  Bij Sporza reageert De Standaard, dat inzage heeft in de documenten van Football Leaks en over de zaak bericht . "Het klopt dat de Right to Dream-academie van Manchester City jonge voetballers onderdak, voeding en onderwijs biedt. Het verhaal van Football Leaks en De Standaard gaf daarop geen kritiek."

   

  "Het artikel stelt wel de vraag hoeveel vrije keuze de tieners hebben. De academie is in 2006 met de beste bedoelingen en uit liefdadigheid opgestart. Door financiële problemen moest ze een overeenkomst sluiten met Manchester City."

   

  "Die club claimt de beste spelers van de academie en spiegelt hen voor dat ze voor de club uit Manchester zullen mogen spelen. In realiteit gebeurt dat nauwelijks. City leent de spelers die het bezit tegen hun zin uit aan clubs waar ze weinig spelen, waardoor velen op zijn minst ontgoocheld achterblijven."

   

  "De Ghanese onderzoeker Ernest Achaempong (University of Education, Winneba) verwoordde het in ons artikel zo: "Het lijkt erop dat ze niet zelf kunnen beslissen over hun carrière, maar dat ze sterk gestuurd worden. Dat is verkeerd. Je moet een vrije keuze hebben en je moet geïnformeerd worden over alle mogelijkheden. Anders gaat het om niets anders dan een moderne vorm van uitbuiting.""