• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Kompany pleit voor BeNe-League: "Natuurlijk zijn Anderlecht en Club nu niet competitief"

  Vincent Kompany zou de Belgische en Nederlandse competitie laten samensmelten.

  Rode Duivel Vincent Kompany breekt een lans voor een BeNe-League in het voetbal. "Het is belachelijk dat we nu nog spreken van Anderlecht, Club Brugge en Standard, die competitief het gevoel hebben dat ze niet kunnen strijden tegen Barcelona en Real Madrid", zegt hij.

  "Kleine landen moeten zich verenigen"

  Volgens onthullingen van klokkenluidersplatform Football Leaks is er over enkele jaren een Super League, een nieuwe voetbalcompetitie tussen 16 Europese topploegen, op komst.

   

  Vincent Kompany denkt er het zijne van. "Ik bekijk de toekomst van het voetbal helemaal anders. Ik vind eerst en vooral dat de competities van de kleine landen zich moeten verenigen", zegt hij in een exclusief interview met Sporza. "Zo simpel is het."

   

  "Ik snap niet waarom landen als België en Nederland niet samengaan en een grotere competitie maken om opnieuw Europese topploegen te creëren. Het is belachelijk dat we nu nog spreken van Anderlecht, Club Brugge en Standard, die competitief het gevoel hebben dat ze niet kunnen strijden tegen Barcelona en Real Madrid."

  "Nu zullen ze nooit de macht van grote competities breken"

  Daar eindigen de toekomstplannen van Kompany niet. "Ook in Scandinavische landen, Oostenrijk, Zwitserland, ... snap ik niet waarom ze achterblijven met kleine competities, die nooit of te nimmer de macht van de grote competities zullen inhalen."

   

  "Ik snap niet waarom ze zich niet samenzetten om opnieuw deftige toppers en subtoppers in Europa te brengen. Als er op dat moment een verhaal van een Super League komt, dan staan al die clubs er helemaal anders voor."

   

  Zal zo'n samensmelting van competities niet de doodsteek zijn voor veel kleinere clubs? "Maar wat is het equivalent van de Jupiler Pro League?", vraagt Kompany zich af. "Punten halveren, Play-off 2 en 3, ... Niets zegt dat die clubs niet kunnen promoveren in die nieuwe competitie en zichzelf kunnen organiseren."

  Kompany: "Ik snap niet waarom Belgische en Nederlandse competitie niet samengaan"