• home
 • video
 • pas verschenen

  Vlijmscherpe Vandenbempt over wraking: "Een catastrofe"

  Peter Vandenbempt.

  Peter Vandenbempt in Extra Time.

  Joris Raskin is niet langer onderzoeksrechter in het onderzoek naar fraude en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal. Het wrakingsverzoek van Hans Rieder, de advocaat van Bart Vertenten, werd aanvaard door het hof van beroep in Antwerpen. In Extra Time trok Peter Vandenbempt hard van leer.

  Peter Vandenbempt over de nieuwe wending in het fraudedossier

  Beperkt probleem of prullenmand?

  Staat het hele onderzoek nu op de helling? "Als een andere onderzoeksrechter de zaak gewoon kan overnemen, dan denk ik dat het probleem beperkt is. Maar als advocaat Rieder een volgende stap zet en ook alle onderzoeksdaden die gesteld zijn onder het gezag van Raskin nietig laat verklaren, dan kan het onderzoek de prullenmand in", zei Peter Vandenbempt maandagavond in Extra Time.

   

  "Dat zal zeer goed nieuws zijn voor iedereen die wil dat het gauw vergeten is, dat er niets van komt, dat iedereen vrijuit gaat, dat we weer overgaan tot de orde van de dag en dat de voetbalwereld kan blijven bestaan zoals hij heeft bestaan. Zelf vind ik het een catastrofe. Dat het een procedureslag is? Dat is de specialiteit van advocaat Rieder."

  Publieke opinie

  "Bij de publieke opinie kan de schijn ontstaan dat de onderzoeksrechter niet meer onpartijdig kan beslissen", argumenteerde het hof van beroep.

   

  Peter Vandenbempt: "Ik ken niet de volledige publieke opinie, maar ik ben nog nooit aangesproken door een voetbalsupporter over de eventuele belangenvermenging van de onderzoeksrechter in deze zaak."

   

  "Wel over wie wat heeft gedaan. Hebben scheidsrechters wedstrijden gemanipuleerd? Heeft KV Mechelen een poging gedaan om de competitie te vervalsen? Zit Beveren er voor iets tussen? Wat doen we met de makelaars?"

   

  "Dáár is de publieke opinie mee bezig. Niet met het feit of de onderzoeksrechter eventueel vanuit zijn functie misschien wel op een of andere manier aan belangenvermenging heeft gedaan."

  "Proficiat"

  "Het is altijd een zeer goed idee om de aandacht af te leiden van de kern van de zaak, als de kern van de zaak vervelend is", vervolgde Vandenbempt.

   

  "De kern van de zaak is: wat is er met ons voetbal gebeurd? Daar heeft advocaat Rieder blijkbaar geen boodschap aan, want dat zou wel eens vervelend kunnen zijn voor zijn cliënt."

   

  "Dus kunnen we beter de aandacht daar van afleiden en kijken of we mensen die het onderzoek voeren niet in diskrediet kunnen brengen of laten afvoeren. Dus: proficiat."

   

  "Dat ik dat de advocaat niet kwalijk kan nemen? Ik ben toch blij dat ik die job zelf niet uitoefen. De man doet zijn werk. Ik ben blij dat het het mijne niet is. Dat ik boos ben? Ik vind het echt ongelofelijk. Maar ze doen maar."

  "Gangsters en mediazoekers"

  "Het voetbal kan zich een grote dienst bewijzen door dit onderzoek te laten crashen", zei Peter Vandenbempt nog.

   

  "Ik weet dat er in het voetbal ook veel mensen zijn die zeer gebeten zijn op het gerecht. Zij noemen het gangsters en mediazoekers."

   

  "Ze vinden het ongehoord dat er zoveel mensen en middelen worden ingezet voor een dergelijke prul, zoals ze het zelf noemen. Zij zijn ook zeer tevreden dat de onderzoeksrechter wordt afgevoerd. Proficiat."

  "Er moet iets gebeuren om de geloofwaardigheid te herstellen"