• home
 • video
 • pas verschenen

  "Gewichtheffen is atypische sport voor meisjes, maar ik doe het graag"

  Nina Sterckx verbeterde al het Belgische record.

  De 16-jarige Nina Sterckx heeft zich gisteren tot Belgisch kampioen in het gewichtheffen gekroond. "In haar leeftijdscategorie behoort ze tot de wereldtop", vertelt haar trainer Tom Goegebuer. Zelf droomt ze van de Olympische Spelen. "Maar de kans dat ik ooit een medaille kan halen, is heel klein."

  "Ik ben klein dus mensen verwachten niet dat ik zo sterk ben"

  "De vraag die ik het vaakst te horen krijg: Hoe ben je daar in godsnaam mee begonnen?", vertelt Nina Sterckx. "Eigenlijk turnde ik op redelijk hoog niveau, maar op een kamp ben ik eens naar de krachtzaal geweest en daar heeft een trainer gezien dat ik hier talent voor heb. Nu train ik zo'n 5 keer per week."

   

  "Gewichtheffen is misschien wel een atypische sport voor meisjes, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet mag doen. In andere landen zijn er wel meer vrouwen die het doen. Naast de sport ben ik een doodgewoon meisje. Je ziet het ook niet meteen aan mij want ik ben redelijk klein dus mensen verwachten niet dat ik sterk ben."

   

  "Sommige jongens hebben wel schrik. "We moeten oppassen dat je niet boos wordt", zeggen ze dan. Ze willen ook vaak armworstelen, maar daar moet ik mee oppassen want ik kan me blesseren."

  "Doel is om ooit top 8 van de wereld te worden"

  Op het WK in Turkmenistan verbeterde Sterckx het Belgische record van Ingeborg Marx uit 1999. "Dat was heel speciaal. Het was een beetje een doel en het is leuk dat het gelukt is. Als ik daarover nadenk, is het wel gek. Ik besef niet helemaal dat ik al veel bereikt heb en dat enorm is wat ik doe."

   

  Ze kan 81 kilometer trekken en 101 kilogram stoten. "Hoeveel ik nog kan verbeteren is moeilijk te zeggen. Niemand weet precies wat ik in mijn mars heb. Het hangt ook van veel dingen af: blijf ik blessurevrij, blijf ik het leuk vinden, ... Ik denk dat er in elke beweging nog 20 kilogram bij moet om een podium te halen op een WK."

   

  "Ik droom van de Olympische Spelen, maar dan vooral van die in Parijs over 6 jaar. Ik zal proberen om ook in Tokio te raken, maar de kans is heel klein. De meeste atleten plaatsen zich met een team, maar in België is er geen team. Er zijn maar een paar plaatsjes vrij voor individuele atleten."

   

  "Ooit een olympische medaille halen is redelijk onmogelijk. België is niet echt een land van gewichtheffers en er is weinig financiële steun. Maar ook al is de kans klein, ik blijf hard trainen. Mijn doel is om ooit top 8 van de wereld te zijn. Dat zou enorm mooi zijn. Maar het kan ook top 3 worden of top 15. We zien wel."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend

  Goegebuer: "In haar leeftijdsklasse is ze top 5"

  Tom Goegebuer, in 2009 Europees kampioen, is de trainer van Sterckx. Hij gelooft in haar talent. "In haar leeftijdscategorie is ze echt wereldklasse, maar we willen nog niet te enthousiast zijn want de laatste stappen zijn vaak de moeilijkste. Er is nog een weg te gaan. We doen het stap per stap."