• home
 • video
 • pas verschenen

  Rijden op een fiets zonder remmen: volg de avonturen van Jente op zijn fixed gear

  Fixie-renner Jente gaat de uitdaging aan.

  Rondjes draaien met een fixie op een piste? Goed voor de conditie, maar veel te saai voor een fixed gear racing-liefhebber.  Knal samen met Jente Haesevoets zonder remmen en versnellingen door hartje Brussel en ontdek hoe hij zich klaarstoomt voor zijn eerste criterium.

  Aflevering 1: Hoe rijd je met een fixie?

  In aflevering 1 wil Jente zelf leren rijden met een fixie (een doortrapper, waarbij het tandwiel direct bevestigd is aan het wiel). Maar hoe begin je hieraan? De nieuweling sprak af met Kero en Moon van LRBX, een groep van fixed gear-liefhebbers, die hem de basisprincipes van een fixie leren. Waar moet je op letten als je zo’n fiets koopt? Hoe rem je met een fixie? En hoe zigzag je ermee langs de auto’s? De drie mannen verkennen het centrum van Brussel op een fiets, zonder remmen en versnellingen. Maar ook niet zonder gevaar…

  Aflevering 2: Hoe train je voor een fixed gear criterium?

  Jente spreekt in aflevering 2 af met Brian Megens. Deze Nederlanderse ex-wielrenner is een expert in het fixed gear racing. Ze ontmoeten elkaar in Brian’s Fixed Gear Coffee-bar in Valkenburg en fietsen de Cauberg op. Brian leert Jente enkele tips & tricks om zijn conditie bij te schaven en toont hoe hij bochten moet nemen met zijn fixie.

  Aflevering 3: Het moment van de waarheid. Hoe overleef je een fixed gear race?

  De dag is er eindelijk. Jente rijdt zijn eerste fixed gear race: de Brussels City Krit.  De regen en de 25 rondjes op het programma schrikken een beetje af, maar Jente is goed voorbereid. Met de steun van Kero en Moon van LRBX, die hem eerder leerden rijden op een fixie, staat hij aan de start van de rit. Benieuwd of hij de finish haalt...

  In samenwerking met...

  Deze reeks kwam tot stand in samenwerking met het mediacollectief De Kasseivreters en Open VRT, de community voor jong, digitaal mediatalent ondersteund door VRT.