• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Lions willen wereldtitel: "Niet generatie worden van "net niet""

  Op 28 november spelen de Red Lions de openingsmatch van het WK hockey. Het doel van de Belgen is duidelijk: wereldkampioen worden. "Het verhaal van deze ploeg is bijna een film", vertelt de bondscoach Shane McLeod. "En in films is er meestal een happy end."

  Van Doren: "Zijn hongerig om beter te doen dan in Rio"

  De Red Lions zitten in de laatste rechte lijn richting het WK in India. Na de oefenmatchen tegen Ierland, Nederland en Frankrijk stappen ze het vliegtuig op. "We hebben een heel goed en heel uitgebalanceerd team", vertelt Arthur Van Doren. "Het is een goeie mix van ervaren rotten en jeugdigheid. Iedereen heeft er veel zin in en we hebben nog een paar weken om de laatste procentjes erbij te doen."

   

  Op de Olympsiche Spelen in Rio verloor België de finale van Argentinië. "We hebben veel geleerd van die vorige toernooien. We hebben al vaak goed gespeeld, maar schoten nog nooit de hoofdvogel af. We hebben er alles voor gedaan. We hebben goeie spelers, maar er is meer nodig. Hockey is een teamsport. We zullen het samen moeten doen."

   

  Kunnen de Red Lions tevreden zijn met minder dan goud? "Het wordt heel moeilijk. Het is al heel lang heel spannend aan de top van het hockey. Er zijn 4 of 5 teams die het WK kunnen winnen dus het zal soms afhangen van de vorm van de dag."

   

  "We moeten onszelf de beste kans geven om te winnen. We willen ook niet de generatie worden van "net niet". We hebben het al heel goed gedaan, maar we willen meer. We zijn hongerig."

  McLeod: "Goud is een kwestie van tijd voor deze groep"

  De bondscoach Shane McLeod denkt dat zijn team bijna klaar is om naar India te gaan. "We moeten nog enkele dingen scherpstellen. Sinds de Spelen in Rio zijn er 3 of 4 nieuwe namen bijgekomen, maar er zijn ook spelers die naar hun 3e WK gaan. Dat is een goed platform om op te bouwen."

   

  "De weg naar de WK-finale is lang. India kloppen in eigen huis in de poules zal al moeilijk zijn en dan komt er een lastige kwartfinale tegen Duitsland of Nederland. Als dat lukt, kunnen we tot het einde gaan. We zijn nu een van de favorieten, maar het wordt niet makkelijk."

   

  "Een gouden medaille is een kwestie van tijd voor deze groep. We hebben honger, maar als het hier niet is, is het voor Tokio. Beide zou natuurlijk heel mooi zijn."

   

  "Deze groep heeft al een lange weg afgelegd. Het verhaal is bijna een film en films krijgen meestal een happy end. Het zou leuk zijn als ik er een belangrijke rol in speel, maar anders is het voor de volgende coach."

  Denayer: "We kunnen van iedereen winnen"

  • Felix Denayer: "Het team is in vorm. We zijn al voor 95 procent klaar, maar hebben nu nog wat tijd om de puntjes op de i te zetten. Op een WK draait het om details. De groep is ambitieus en we kunnen van iedereen winnen. De groep is matuurder geworden. Mentaal hebben we stappen gezet. Ze zeggen soms dat je een finale moet verliezen voor je er een kan winnen. Nu zijn we niet meer tevreden met een halve finale. Het wordt niet evident, maar we dromen van goud."
  • Tom Boon: "We zijn bijna klaar om te vertrekken. Dit is nog de laatste sprint. Normaal praten we veel op het veld, maar er zullen 20.000 mensen in de stadions zitten. Dan horen we elkaar niet. Daar zijn we op aan het trainen. De kwartfinale tegen Duitsland of Nederland wordt heel belangrijk, daarna is alles mogelijk. We hebben al een paar finales verloren, maar we hebben een klik gemaakt. Er is ervaring en we beseffen nu dat een finale gewonnen moet worden. Met minder dan de wereldtitel ben ik niet tevreden."