• home
 • video
 • pas verschenen

  Gaastra: "Er zijn veel uitdagingen, maar ik ga ze graag aan"

  Ronald Gaastra.

  Het BK zwemmen afgelopen weekend was een eerste evaluatiemoment voor de nieuwe weg die de Vlaamse Zwemfederatie is ingeslagen.

  Na een tegenvallend EK nam Ronald Gaastra in september (opnieuw) over van Rik Valcke als hoofdcoach van de Vlaamse Zwemfederatie.  Een succes, vindt de Nederlander na enkele weken zelf.

   

  "Het is opnieuw kalmer geworden in de federatie", vindt Gaastra. "We zijn gegaan van een situatie met twee groepen (de groep rond Gaastra en de groep rond Valcke), die naast en soms tegen elkaar werkten, naar een situatie waarin alle neuzen in dezelfde richting wijzen."

   

  "Ik ben inhoudelijk nu de enige verantwoordelijke en dat betekent dat we kunnen werken zoals ik graag doe. Tot 2016 hebben Rik en ik uitstekend gewerkt. Zodra de twee groepen samen werden gebracht in Antwerpen, heeft het nooit gedraaid. Dat samenbrengen was gewoon geen goed idee."

  "Je moet niet kiezen voor een aardige trainer"

  De volgende twee jaar zullen veel ogen op Louis Croenen gericht zijn. Zijn overstap van de groep Valcke naar de groep van Gaastra was de meest verrassende. Niet voor Ronald Gaastra zelf.

   

  "Louis en Valcke waren goede vrienden en een duo dat al lang op elkaar was ingespeeld. Maar het is een feit dat zijn laatste toptijd op de 200 meter vlinderslag dateert van Kazan 2015", vertelt hij in een interview met Sporza.

   

  "Een atleet van 24 jaar die 3 jaar achteruit gaat of toch niet meer vooruit, begint zich vragen te stellen. Dat is een goede zaak, want als topsporter moet je egocentrisch zijn. Je moet niet kiezen voor een aardige trainer, maar voor iemand waarvan je denkt hij of zij je beter kan maken."

   

  "Afgelopen zomer heeft Louis een bewuste keuze gemaakt. Hij besefte dat als hij iets wou veranderen, dat hij het nu moest doen. Niet een jaar voor de Spelen."

  Louis Croenen.

  "WK is evaluatiemoment, maar verwachtingen moeten realistisch zijn"

  De volgende grote afspraak voor de Belgische zwemmers is het WK in Zuid-Korea, maar ook de Olympische Spelen komen in het vizier. Ronald Gaastra pleit vooral voor realistische verwachtingen.

   

  "Het WK wordt een evaluatiemoment. Daar wil ik bij de top 12 komen voor de aflossingen, want de top 12 plaatst zich voor de Spelen. Ik wil dat Kimberly Buys daar de olympische limiet zwemt. Hetzelfde voor Pieter en Louis. Dat zijn mooie uitdagingen, maar ik ga ze graag aan."

   

  "Op het EK hebben veel jongeren niet gedaan wat verwacht werd, maar er werd ook te veel gevraagd. Een finale halen op de 4x100 meter vrije slag zonder Pieter Timmers bijvoorbeeld is niet realistisch. Dat is zoals voetballen zonder doelman."

  Pieter Timmers.