• home
 • video
 • pas verschenen

  Hangt er RSCA transferverbod boven het hoofd? "Niet op de hoogte"

  Chancel Mbemba

  Chancel Mbemba (r) kwam op zijn 17e naar Anderlecht. Al is er twijfel over zijn leeftijd.

  In de Football Leaks-documenten duikt nu ook de naam van RSC Anderlecht op. De Belgische club zou de voorbije jaren 4 tieners te vroeg aangetrokken hebben. Ook Antwerp, Zulte Waregem én de Belgische voetbalbond worden genoemd. Dat schrijft De Standaard. Anderlecht reageerde kort op Twitter: "Niet op de hoogte van eventueel onderzoek."

  Te jong voor een transfer

  Op basis van Football Leaks-documenten die De Standaard kon inkijken, stelt de krant dat Anderlecht een boete van 215.000 Zwitserse frank (omgerekend 188.000 euro) en een transferverbod voor één transfer­periode riskeert. Volgens het "Integrity and Compliance"-departement (I&C) van de internationale voetbalbond FIFA zijn 4 transfers van Anderlecht niet volgens de regels verlopen.

   

  De ­Congolees Chancel Mbemba (als 17-jarige), de Roemeen Dragos Stefan Cojocaru (als 15-jarige), de Amerikaan ­Patrick Tshiani (als 16-jarige) en de ­Nepalees Bimar Magar (als 16-jarige) waren allemaal te jong toen ze bij de Belgische club aankwamen.

   

  Volgens de waakhond van de FIFA hadden de transfers niet mogen gebeuren. Internationale transfers van minderjarigen zijn verboden om jongeren te beschermen tegen uitbuiting en misbruik.

   

  Opmerkelijk, volgens De Standaard werd het onderzoek naar Anderlecht al in 2015 afgerond. Het I&C heeft het dossier intern doorgegeven zodat het klaargemaakt kon worden voor het disciplinair comité. Dat ­beslist over de zaak en een even­tuele straf, maar in januari dit jaar was er, volgens de Football-Leaks-documenten, nog altijd geen uitspraak van het disciplinair comité. Het is onduidelijk of er sindsdien beweging in de zaak is gekomen.

  Over deze Anderlecht-spelers gaat het:

  • Chancel Mbemba: de Congolese verediger kwam in 2011 als 17-jarige naar Anderlecht. Voetbalt nu in Portugal voor Porto.
  • Dragos Stefan Cojocaru: de Roemeense vleugelverdediger kwam in 2012 op zijn 15e naar Anderlecht. Is nu aan de slag in de Roemeense tweede klasse.
  • ­Patrick Tshiani: de Amerikaanse rechtsback kwam in 2011 als 16-jarige in Anderlecht aan.
  • Bimar Magar: de Nepalees was 16 toen hij in 2014 bij Anderlecht verscheen.

  Was hij nu 17 of 18?

  Chancel Mbemba is de enige van de vier genoemde spelers die doorbrak bij Anderlecht. Toen Anderlecht de verdediger in 2011 wegplukte in Congo heerste er onduidelijkheid over zijn leeftijd. Was Mbemba 17 of 18? Een rechtbank in Kinshasa bevestigde uiteindelijk dat hij geboren is in 1994.

   

  Mbemba begon bij de jeugd van Anderlecht en speelde nadien twee seizoenen bij de hoofdmacht van paars-wit. In de zomer van 2015 verkaste hij naar de Engelse club Newcastle United.

  Chancel Mbemba

  Drie jaar geleden vertrok Chancel Mbemba naar Newcastle United.

  Anderlecht tweet: "Niet op de hoogte van onderzoek"

  Anderlecht heeft na de middag heel kort gereageerd op de berichtgeving in de media "in verband met zogenaamd niet-correcte jeugdtransfers uit het verleden (2011 e.a.)". In een tweet luidt het dat "RSCA op dit ogenblik niet op de hoogte is van een eventueel lopend onderzoek".

  Ook Antwerp, Zulte Waregem en de voetbalbond

  Volgens Football Leaks wordt niet alleen Anderlecht onder de loep genomen voor zijn jonge aanwinsten, ook Antwerp, Zulte Waregem én de Belgische voetbalbond riskeren een boete.

   

  Antwerp zou in 2012 en 2013 3 jonge nieuwkomers opgesteld hebben zonder de toestemming van de FIFA. Er hangt de club een boete van 100.940 euro boven het hoofd. Bij Zulte Waregem gaat het om 70.220 euro. De eersteklasser moet zich verantwoorden voor de komst van de 15-jarige broers Daniel en Joel Tshiani in 2013. 

   

  Ook de Belgische voetbalbond KBVB dreigt in de klappen te delen. Volgens de I&C heeft de KBVB verzaakt aan zijn taak om de transfers van de minderjarige spelers te melden bij de FIFA. Als dat klopt, riskeert de bond een boete van 331.300 euro, omdat de spelers ongeldig zouden ingeschreven zijn.

   

  Antwerp heeft meer uitleg gevraagd aan de wereldvoetbalbond, de KBVB zegt aan de Standaard dat er "geen procedures" lopen over de spelers.

  Zulte Waregem: "Hebben broers correct aangesloten"

  Zulte Waregem verdedigt zich met een bericht op zijn website. "SV Zulte Waregem heeft geen weet van een lopende procedure tegen de club of de Belgische voetbalbond inzake dit dossier", klinkt het. "We benadrukken dat de club geen cultuur en ambities heeft om internationale transfers van minderjarigen op te zetten."

   

  "Op verzoek van hun moeder, die in België woont met haar zonen, heeft Zulte Waregem twee broers met de Amerikaanse nationaliteit (Joel en Daniel Tshiani) correct en volgens alle geldende regels aangesloten bij de Belgische voetbalbond, zonder enige financiële tegemoetkoming of professionele overeenkomst."

   

  "Beide spelers waren actief in zowel de provinciale als elitereeksen. De club wou tegemoetkomen aan het voetbalplezier van deze twee jongens en hen verdere ontwikkelingskansen aanbieden. Inmiddels hebben beide jongens de club verlaten."