• home
 • video
 • pas verschenen

  Lof voor "toptransfer" Witsel: "Het is weer de Witsel van bij Standard"

  Axel Witsel.

  Witsel is een van de motoren van Dortmund.

  Leider Borussia Dortmund is vanavond (18.30u) gastheer in de kraker tegen Bayern München. Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, laat zijn licht schijnen over de Duitse waardeverhoudingen en is vooral onder de indruk van Axel Witsel.

  "Witsel heeft de knop razendsnel omgedraaid"

  Na een uitje naar China kon Axel Witsel deze zomer zijn carrière nieuw leven inblazen bij Borussia Dortmund. De Rode Duivel heeft die kans met beide handen gegrepen, zo stelt Jacques Sys vast, die het Duitse voetbal op de voet volgt.

   

  "Zijn zeer belangrijke rol bij dit Dortmund heeft me verrast", vertelt Sys aan Sporza. "In de periode na Klopp werd bij het voetbal van Dortmund het middenveld voortdurend overgeslagen. Ik dacht dat Witsel daar zou verzuipen. Maar de nieuwe coach Lucien Favre streeft naar verzorgd combinatiespel en wil dat iedere speler zijn verantwoordelijkheid neemt."

   

  "Hij vraagt ook aan middenvelders zoals Witsel om in de zestien te komen en om op doel te schieten. Je ziet in Dortmund dan ook de Witsel die je in zijn beginperiode bij Standard zag: recupereren, ontregelen, maar ook de rol van regelaar. Razendsnel heeft hij die knop omgedraaid."

   

  "In China en Rusland had hij die defensieve rol: de bal aannemen en breed leggen. Dat doet hij nu niet meer. Hij zorgt meteen voor diepte. Witsel is ook zeer populair. Ik las vorige week in Kicker dat ze hem nu al de beste transfer sinds vele jaren noemen. Dat is zeer opmerkelijk."

  Axel Witsel

  "In China en Rusland had Witsel een defensieve rol: de bal aannemen en breed leggen. Dat doet hij nu niet meer. Hij zorgt meteen voor diepte."

  "Duitse spelers zeggen: Witsel, wat een openbaring"

  "Ik ben hier een leider", vertelde Axel Witsel (29) zelf enkele dagen geleden. "Dat werd ook van hem verwacht. De trainer en de CEO zeiden dat hij als leider gehaald was", weet Jacques Sys.

   

  "Maar velen zagen hem niet als leider. Niet zozeer als een dienende speler, maar toch ook niet echt als een dragende speler, of toch niet altijd. Bij de Rode Duivels zijn daar andere spelers voor, hoewel hij er ook zelden teleurstelt."

   

  "Maar hij heeft die rol van leider zeer snel aangenomen en dat is ook de reden waarom hij zo populair is en waarom hij zo goed aanvaard wordt in de ploeg. In interviews zeggen Duitse spelers ook: "Witsel, wat een openbaring, als mens en als leider." Hij is volgens hen rustig, bescheiden, maar toch zeer efficiënt."

   

  "Het is een toptransfer. Dat hij op zijn 29e die leiderscapaciteiten etaleert en zichzelf als voetballer nog beter maakt, vind ik zeer opmerkelijk. Het was ook een doordachte transfer, want ze hadden iemand nodig die een beetje evenwicht op het middenveld bracht."

  Borussia Dortmund

  "Axel Witsel heeft zeer snel een leidersrol opgenomen in Dortmund."

  De mindere periode van Bayern München

  Met 24 op 30 oogt het verhaal van Dortmund vrij rooskleurig. "Het is een machine. Tegen Bayern wordt het misschien geen zoektocht naar de grenzen, maar het is wel een match om te kijken waar ze nu echt staan", vindt Jacques Sys.

   

  Bij tegenstander Bayern is het een ander verhaal. Bayern lijkt niet meer ongenaakbaar en volgt op 4 punten van leider Dortmund. "Die kloof heeft te maken met het spel van Dortmund, maar toch vooral met de mindere periode van Bayern."

   

  "De aanpassing aan de nieuwe trainer (Niko Kovac, red.) verloopt moeilijker dan verwacht. Dat heeft tal van oorzaken. De kern wordt ouder en het spel dat Bayern en Kovac willen spelen, over de flanken, lukt minder met Ribéry en Robben, die vaak geblesseerd zijn."

   

  "Bij Bayern is ook de defensie veel minder goed. Neuer, die bekritiseerd wordt, vindt niet de vorm van voor zijn blessure. Hij kost geen punten, maar hij pakt ook geen punten. En het centrale duo Hummels-Boateng speelt minder secuur dan voorheen."

  Franck Ribéry en Thomas Müller

  "De kern van Bayern München wordt ouder."

  "Bayern heeft de verjonging te weinig doorgevoerd"

  "Het loopt allemaal een beetje minder en dan is de vraag in hoeverre je dat Kovac kunt aanwrijven", gaat Jacques Sys verder. "Ik heb niet het gevoel dat je hem veel kunt verwijten, al wordt gezegd dat hij te zacht zou zijn in de omgang en zijn spelers te veel in bescherming neemt."

   

  "Of het bestuur dan blind is geweest in zijn aanwervingspolitiek? Je kunt zeggen dat ze de verjonging te weinig hebben doorgevoerd. Men heeft de doorstroming van jong talent wat verwaarloosd, waardoor men telkens weer naar de vaste waarden teruggrijpt."

   

  "Anderzijds, Bayern heeft Goretzka weggeplukt bij Schalke. Dat is een groot talent, maar hij vindt ook moeilijk zijn draai. Het is niet gemakkelijk om bij een ploeg te komen die niet draait, een ploeg die normaal altijd een geoliede ketting is."

  Niko Kovac

  "In hoeverre kan je het Bayern-coach Niko Kovac aanwrijven?"

  "Match kan een kentering zijn, ook om rust in de ploeg te brengen"

  Misschien kan de topper tegen Dortmund wel voor een kentering zorgen bij Bayern? "Het kan hen zeker wakkerschudden. Ondanks alles is het talent er nog", weet Jacques Sys van Sport/Voetbalmagazine. "Als je je het kunt veroorloven om Müller op de bank te zetten..."


  "Het kan een kentering zijn, ook om rust in de ploeg te brengen. Bayern is het altijd gewoon geweest om succes te hebben. Ze gaan enorm goed om met de media, maar in deze mindere periode zie je dat ook de bestuurders uit hun rol vallen."

   

  "Ze hebben de media eens aangepakt op een persconferentie en dat is zeer ongewoon voor de club. Dan is Kovac er toch volwassener mee omgegaan. Op zijn perspraatje voor de Champions League-match tegen AEK was de eerste vraag: bent u volgende week nog trainer van Bayern? Als je dat in België doet, dan steigert de coach. Kovac zei: dat is een serieuze binnenkomer als vraag. Dat antwoord vond ik wel opmerkelijk."

  Op zijn perspraatje voor de Champions League-match tegen AEK was de eerste vraag voor Kovac: "Bent u volgende week nog trainer van Bayern?"

  Jacques Sys

  Volg Dortmund - Bayern (18.30u) live

  De klassieker Borussia Dortmund - Bayern München staat vandaag om 18.30u op het programma. Hier kunt u de Duitse topper op de voet volgen.