• home
 • video
 • pas verschenen

  Discriminatie bij PSG? "Geloof niet dat het richtlijn van het bestuur was"

  PSG-fans.

  PSG komt weer in zwaar stormweer terecht.

  Paris Saint-Germain ligt in Frankrijk zwaar onder vuur. De Franse club kent een bewogen week, want na nieuwe onthullingen over mogelijke financiële wanpraktijken werd PSG gisteren ook beschuldigd van etnische profilering bij jonge spelers. Sporza vroeg tekst en uitleg aan Arnaud Hermant, die PSG volgt voor de Franse sportkrant L'Equipe.

  De cel van Marc Westerloppe

  Ex-voetballer Marc Westerloppe (58) is de spilfiguur in het verhaal dat gisteren aan het licht werd gebracht. "Hij was de verantwoordelijke van de rekruteringscel van PSG voor de gebieden buiten Île-de-France (de regio rond hoofdstad Parijs)", legt L'Equipe-journalist Arnaud Hermant uit.

   

  "In een vergadering liet Westerloppe zich op enkele brutale uitspraken betrappen. PSG was in een jonge speler geïnteresseerd die in Rouen voetbalde, maar Westerloppe zei dat hij een speler met een ander profiel zocht. Hij zou gezegd hebben dat hij al te veel spelers met een donkere huidskleur had."

   

  "Medewerkers van het opleidingscentrum zijn naar de directie gestapt. Bij het intern onderzoek verdedigde Westerloppe zich door te stellen dat zijn carrière bij de scoutingscellen bewees dat hij nooit op zo'n manier gewerkt heeft, dat hij jongeren beoordeelde op hun voetbalkwaliteiten en niet op basis van hun origine."

   

  "De feiten lijken hem ook gelijk te geven, want hij is de ontdekker van Didier Drogba. Westerloppe stelde dat hij misschien wel het slachtoffer was van een afrekening binnen de club, misschien door iemand van de rekruteringscel die bevoegd was voor Parijs. Het boterde niet tussen die twee cellen. Westerloppe werd uiteindelijk niet gesanctioneerd."

  "Bestuur op de hoogte? Zou totale contradictie zijn"

  Maar volgens Mediapart, een Frans opinieblad dat zich baseert op documenten van Football Leaks, was er nog een luik. "In de cel van Westerloppe zou ook etnische profilering gebeurd zijn", licht de PSG-watcher toe.

   

  "De cel telt 15 leden en hun rapporten over spelers werden geklasseerd op basis van vier criteria: Frans, Maghrebijns, Antilliaans of Afrikaans. De spelers werden dus gekarakteriseerd volgens hun origine. Dat proces heeft 5 jaar geduurd, tot Westerloppe begin 2018 bij PSG vertrokken is."

   

  Was het clubbestuur van PSG op de hoogte van die praktijken? "Ze beweren dat ze pas door de reportagemakers op de hoogte zijn gebracht. Ik volg PSG al 15 jaar en ik ben geneigd om hen te geloven. Misschien ben ik naïef, maar ik geloof niet dat het een richtlijn van het bestuur was om jongeren te selecteren volgens hun afkomst."

   

  "Het zou ook niet logisch zijn, want PSG zou op die manier belangrijke spelers en veel geld bij eventuele transfers kunnen mislopen. En ondanks alle kritiek, soms terecht, is PSG vooral een club die erg hard vecht tegen discriminatie op alle vlakken."

   

  "Al vele jaren, zelfs lang voor de komst van Westerloppe, engageert de club zich in die strijd, onder meer door incidenten uit het verleden. De feiten uit de reportage kunnen niet ontkend worden, maar ik geloof niet dat het bestuur die praktijken ingedekt heeft. Dat zou een totale contradictie zijn."

  De feiten uit de reportage kunnen niet ontkend worden, maar ik geloof niet dat het bestuur die praktijken ingedekt heeft. Dat zou een totale contradictie zijn.

  PSG-watcher Arnaud Hermant

  "Uiteraard zijn we geshockeerd"

  "Het onderzoek is heel goed gevoerd, maar PSG wordt een beetje voorgesteld als een medeplichtige", vervolgt Arnaud Hermant. "Als je zo'n onderwerp voorstelt als het werk van één individu, dan is dat minder sexy dan wanneer een instituut als PSG dat gesteund zou hebben."

   

  "Uiteraard zijn we allemaal geshockeerd door dat wat er gisteren aan het licht is gebracht. Maar ga eens kijken naar de jeugdploegen die de kleuren van PSG verdedigen. Daar is geen selectie op basis van afkomst. Integendeel. Het profiel van die spelers komt niet overeen met het beleid dat de club gevoerd zou hebben."

  "Spelers worden betaald om mensen te respecteren, niet om hen te groeten"

  Naast de etnische affaire is er ook het financiële luik, dat PSG al een tijdje achtervolgt. Na nieuwe verhalen over de Financial Fair Play werden ook documenten gelekt over extreme eisen van Kylian Mbappé tijdens de onderhandelingen over zijn transfer. "Maar PSG heeft nagenoeg al die voorwaarden geweigerd", zegt de PSG-volger.

   

  Bijkomend luik: de spelers van PSG krijgen een ethische premie. Zo zou Neymar een vergoeding van 375.000 euro ontvangen om de fans van PSG na de match te groeten.

   

  "Het is niet correct om te zeggen dat de spelers van PSG betaald worden om hun fans te groeten", countert Arnaud Hermant. "Ik heb het contract van die premie gezien en dat bevat 12 punten. Dat zijn klassieke zaken zoals goed gedrag tegenover sponsors, geen beledigende uitspraken doen en geen uitspattingen naast het veld."

   

  "In die opsomming is respect voor de fans ook een puntje. Er wordt gevraagd om de fans voor en na de match te groeten. Maar als je stelt dat men dus louter betaald wordt om de fans te groeten, dan komt dat niet overeen met de realiteit. Het ene punt in die premie is niet belangrijker dan het andere. De spelers worden betaald om de mensen te respecteren. Dat is correcter."

  "Controle moet worden verhoogd"

  Het Franse voetbal lijkt enkele maanden na de triomf in Rusland met een schandaal te zitten. "Er zullen zeker juridische sancties volgen in deze zaak. Anderzijds zal er ook bekeken worden of de regelgeving aangepast moet worden."

   

  "Maar hoe doe je dat dan? Dan zou je de rekrutering van spelers niet meer overlaten aan het gezond verstand, maar dan zou je wel stellen dat elke ploeg zou moeten bestaan uit 3 spelers met die roots en 3 spelers van die afkomst. Ik weet niet of we daar zullen geraken. De controle moet worden verhoogd, zodat deze praktijken niet meer voorvallen."