Ga naar de inhoud

"Applausje voor de fans? Daar krijgt Neymar 375.000 euro voor"

PSG is een van de clubs die veelvuldig genoemd wordt in de documenten van Football Leaks. Op France 2 werd gisteren een uitzending van Envoyé Spécial gewijd aan de contracten van de spelers van de Parijse club. Opvallend: Neymar en co krijgen fikse premies om de fans te groeten.

"Premie voor ethiek: Spelers krijgen geld om supporters te groeten"

De premie wordt in de contracten beschreven als een premie voor ethisch gedrag. Het gaat om een bedrag dat de PSG-spelers krijgen voor het groeten van de fans. Wie voor en na de match de supporters even gaat toezwaaien, krijgt een premie per maand.

 

De bedragen per speler lopen erg uiteen. De premies beginnen bij 33.000 euro per maand en lopen op tot 375.000 euro. Neymar is de grootverdiener. De Braziliaan heeft naast dankbaarheid dus nog een extra motief om naar zijn fans te zwaaien.

 

Bij PSG speelt ook Thomas Meunier. Details over het contract van de Belg hebben we niet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Etnische profilering in jeugdopleidingen

Er kwamen nog onfrisse zaken aan het licht over PSG. Zo werden spelers voor de jeugdopleiding niet alleen aangetrokken op basis van talent, maar ook op basis van hun afkomst en huidskleur. Zo wou de scoutingafdeling meer Franse spelers bij de club halen en het aantal spelers met een donkere huidskleur beperken.

 

Er kwam een document boven water waarop de scouts tussen 2013 en 2018 moesten invullen welke etniciteit de spelertjes hadden. Zulke praktijken zijn verboden. 

 

Het bestuur van de club heeft al gereageerd op de onthullingen. PSG bevestigt het bestaan van de formulieren, maar zegt dat de scouts op eigen initiatief handelden. "Dit gaat in tegen de waarde van onze club. We onderzoeken welke maatregelen we kunnen nemen. De verantwoordelijke is alleszins niet meer bij de club betrokken."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Reactie van de club (in het Frans)