• home
 • video
 • pas verschenen

  Football Leaks: "François wist dat makelaar Moeskroen in handen had"

  De spelers van Moeskroen.

  De banden tussen Moeskroen en makelaar Pini Zahavi waren in het verleden toch veel hechter dan de club altijd beweerd heeft. Bovendien was Pierre François, de CEO van de Pro League, op de hoogte. Dat blijkt uit nieuwe onthullingen van de journalisten die de documenten van Football Leaks onderzocht hebben.

  De voorbije jaren lag de licentie van Moeskroen steevast onder vuur. Volgens de concurrenten van Moeskroen in de strijd om de degradatie, KV Mechelen, OHL, Westerlo, Sint-Truiden en Lommel, was de club in handen van een makelaar en dat mag niet volgens de regels van de FIFA en de Belgische licentiecommissie.

   

  Toch kreeg de club telkens groen licht van de licentiecommissie. Die zag, net als het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, niet voldoende bewijs dat Zahavi de echte eigenaar was. Officieel was Moeskroen sinds januari 2016 immers in handen van een Maltese vennootschap, waarvan de neef van Pini Zahavi de eigenaar is. 

   

  De onderzoeksjournalisten die aan het dossier rond Football Leaks werken - in ons land is dat De Standaard - vonden echter een mail van Pierre  François uit september 2016 die een ander verhaal vertelt. Hij richt die mail aan Vadim Vasiljev, de vicevoorzitter van AS Monaco. De Franse club zocht op dat moment naar een Belgische club om te kopen.

   

  In de mail schrijft de CEO van de Pro League dat Vasiljev over de verkoop van Moeskroen moet onderhandelen met P.Z. en niet met tussenpersonen. Hij weet ook nog dat Moeskroen het opnieuw moeilijk zou hebben om een licentie te krijgen door hun structuur.

   

   AS Monaco volgde het advies en kreeg ook antwoord van Pini Zahavi. "In bijlage een samenvatting van onze financiële inbreng in Moeskroen. Ik vlieg donderdag naar het hoofdkwartier. Als ik terug ben, kom ik je opzoeken."

  De mail van Pierre François

  "Het lijkt me duidelijk dat RE Moeskroen, zoals de structuur van de club er vandaag uitziet, opnieuw problemen zal hebben om een licentie te krijgen. (...) Het lijkt me evident dat het de moeite waard is om over een eventuele verkoop te gaan spreken."

   

  "Maar ik kan u alleen aanraden om die gesprekken direct met P.Z. te voeren in plaats van met tussenpersonen. U heeft goeie relaties met hem en dat  moet u toelaten om recht op het doel af te gaan."

  François: "Ik had geen financiële belangen in deze zaak"

  De reactie van Pierre François aan Sporza was kort. "Ik ben er zeker van dat ik absoluut niets mis heb gedaan. Ik had geen financiële of andere belangen in deze zaak. Voor de rest geef ik geen commentaar meer."

   

  In De Standaard was hij iets uitgebreider. "Ik weet dat het BAS Moeskroen een licentie heeft gegeven omdat er geen bewijs is dat de club in handen van een makelaar zou zijn. Maar Pierre François is geen idioot. En dus wist ik dat Zahavi ergens on de constellatie achter Moeskroen verscholen zat."

   

  "De licentiecommissie en het BAS zijn mijn bevoegdheid niet. Zij beslissen autonoom. Ik kan daar niets aan veranderen. Maak van mij niet de beschermer van Moeskroen. Integendeel, ik heb net strengere regels ingevoerd om te vermijden dat makelaars in clubs blijven."