• home
 • video
 • pas verschenen

  Verbrugghe combineert België en Bahrein: "Ik zal niet in volgauto zitten in Tour"

  De Belgische wielerbond heeft vanochtend Rik Verbrugghe voorgesteld als bondscoach van de Belgische elite en beloften. De KBWB koos hem uit een 20 kandidaten op basis van zijn ruime ervaring als renner en ploegleider.  Bovendien is hij perfect 2-talig. "Dit is een eer", vertelt de schoonbroer van Greg Van Avermaet.

  "Federatie heeft mij gecharmeerd met duidelijk toekomstplan"

  Verbrugghe volgt vanaf 1 december Kevin De Weert op, die aan de slag gaat bij Lotto-Soudal. "Het is een eer bondscoach te kunnen zijn van een van de belangrijkste wielerlanden. De federatie heeft mij gecharmeerd met een duidelijk plan voor de toekomst", opent de 44-jarige oud-winnaar van ritten in Tour en Giro.

   

  "Er ligt een plan van a tot z op tafel", legt hij uit. Dat begint met speuren naar jong talent, focust op begeleiding en ontwikkeling en eindigt bij de profs. "Het is een werk dat al een tijd geleden is begonnen. Ik zal dus de vruchten kunnen plukken van het werk dat mijn voorganger heeft verricht."

   

  "Daar zal ik in alle eerlijkheid mijn touch aan geven. Qua organisatie en communicatie met de ploegen is alles in het werk gesteld om onze talenten te laten openbloeien."

   

  Verbrugghe benadrukt dat hij graag met jongeren werkt: "De profs vormen het uitstalraam, maar de beloften zijn de toekomst. Met hen werken is heel belangrijk."

   

  Wat de U23 betreft, krijgt Verbrugghe de steun van Sven Vanthourenhout, die ook veldritbondscoach blijft. Vanthourenhout ziet het helemaal zitten: "Er ligt veel werk op de plank, maar Rik en ik vormen een duo dat het beste uit de renners kan halen. Mijn werk in het veld zal geen probleem vormen, aangezien de 2 seizoenen gescheiden zijn."

  De profs vormen het uitstalraam, maar de beloften zijn de toekomst. Met hen werken is heel belangrijk.

  Rik Verbrugghe

  Verbrugghe: "Na juni zal ik me bij Bahrein vooral bezighouden met planning"

  Verbrugghe zal ook 2 jobs combineren: die van bondscoach en die van ploegleider bij Bahrein-Merida. Verbrugghe, de bond en Bahrein zien daar geen graten in: "Ze vinden het een eer dat een van hun belangrijke pionnen door de bond gevraagd wordt als coach. Ze willen daaraan meewerken en zullen me geen stokken in de wielen steken."

   

  Hoe ziet de verdeling eruit? "Vorig jaar zat ik in de Tour in de volgauto. Dat gaat er dit jaar niet bij zijn, want anders wordt het veel te druk. Daar is iedereen zich van bewust."

   

  "Vanaf juni zal het bij Bahrein vooral de planning van de renners zijn en hier coach met de federatie."

    

  Bondsvoorzitter Tom Van Damme heeft alvast een goed oog in het duo: "We geloven dat ze even goeie resultaten zullen halen als in het verleden en nieuwe opportuniteiten zullen creëren."