Tafi: "Een ploeg gevonden? Neen, we onderhandelen nog"

  Andrea Tafi.

  Nog geen witte rook voor Tafi.

  Andrea Tafi (52) wil volgend voorjaar aan de start verschijnen van Parijs-Roubaix. Volgens een van de Vlaamse dagbladen heeft Tafi ook een ploeg kunnen verleiden voor zijn project, maar bij Sporza ontkent de Italiaanse (ex-)renner: "Ik heb er vertrouwen in, maar er is nog niets getekend."

  "Je moet het samen delen en er samen in geloven"

  Andrea Tafi, ex-winnaar van Parijs-Roubaix, lanceerde vorige maand een opvallend plan. De winnaar van de Hel in 1999 wil volgend voorjaar weer deelnemen aan de wedstrijd. Tafi zou intussen ook een team gevonden hebben.

   

  "Neen, dat is niet correct", verduidelijkt Tafi aan onze redactie. "Ik kan alleen maar zeggen dat ik met een ploeg onderhandel. Een ploeg hebben is nog een ander verhaal. Tot op vandaag heb ik nog niets getekend."

   

  "We onderhandelen nu al zo'n twee weken. Het is een WorldTour-team, dat kan ik alvast zeggen. Maar ik kan ook met andere teams praten."

   

  "Waar het schoentje dan nog knelt? Ik heb hen het project uitgelegd dat ik in mijn hoofd heb en dat moet door iedereen onderschreven worden. Dan denk ik aan de fietsconstructeur, de kledijfabrikant en andere sponsors. Je moet het samen delen en er samen in geloven."

  "Lefevere? Leek me niet correct om hem een plaats te vragen"

  "Ik hoop dat we zeer snel een akkoord vinden", vervolgt Andrea Tafi. "Ik kan met alle teams praten. Maar de ploeg die in dit project gelooft, zal mijn team zijn voor Roubaix. Ik herhaal nog eens: ik wil enkel die wedstrijd rijden. Ook met de dopingregelgeving ben ik overigens in orde."

   

  Hoe is Andrea Tafi bij de geïnteresseerde ploeg beland? "Ik heb eerst gesproken met een persoon die een link heeft met dat team. Die persoon is een vriend in België die mij gecontacteerd heeft en vroeg of het verhaal klopte. Toen ik dat bevestigde, wilde hij bekijken of we samen iets konden doen."

   

  "Of er een link is met mijn verleden als renner? Neen. Er is iemand die begrepen heeft dat dit nog nooit gebeurd is in deze sport en dat het team in kwestie hiermee ook wat publiciteit kan verwerven. En ik kan tonen hoezeer deze sport veranderd is op verschillende vlakken en hoe je ook als 52-jarige nog kan sporten en gezond kunt blijven."

   

  Met Quick-Step heeft Tafi nooit onderhandeld. "Ik was aanwezig bij de voorstelling van hun fotoboek. Ik heb even gesproken met Patrick Lefevere, die me zei dat hij het een mooi project vond. Maar ik heb geen plaats in zijn team gevraagd, dat leek me ook niet correct om te doen."