WK-duel Carlsen-Caruana maakt schaken sexy: "Niet meer voor nerds"

  "Carlsen is lichtjes favoriet, omdat hij al WK-ervaring heeft."

  Fabiano Caruana probeert vanaf vandaag Magnus Carlsen te onttronen als wereldkampioen schaken. De 2 jonge en fotogenieke schakers zijn een godsgeschenk voor een sport die jarenlang in het slop zat.

  Bijna 20 jaar ging het schaken door een dal wegens een parade aan weinig aansprekende wereldkampioenen: Ponomarjov, Anand, Kramnik, Topalov,... Het zei de grote massa toen al weinig en nu nog minder. Maar daar kwam in 2013 verandering in toen de net geen 23-jarige Noor Magnus Carlsen wereldkampioen werd.

   

  "Carlsen heeft het schaken weer op de wereldkaart gezet", zegt Ben Dardha, jeugdverantwoordelijke van de Vlaamse Schaakfederatie aan Sporza en vader van een van de grootste schaaktalenten van ons land. "Carlsen is fotomodel, voetbalt graag, geeft zelfs de aftrap bij Real Madrid,... Hij zet het schaken in de schijnwerpers bij de jeugd."

   

  "Schaken is niet alleen meer voor nerds die alleen maar aan schaken denken. De toppers van nu zijn heel sociaal, sportief en natuurlijk ook uiterst intelligent." 

  "Carlsen speelt op zijn intuïtie, Caruana is de rekenaar"

  Wie ook in dat rijtje past, is de Italiaanse Amerikaan Fabiano Caruana. Hij neemt het vanaf vandaag op tegen Carlsen met als inzet de wereldtitel. "Ik verwacht een heel spannend WK, spannender dan de voorbije jaren", zegt Dardha. "Toch is Carlsen voor mij lichtjes favoriet, omdat hij ervaring heeft op een WK."

   

  "Caruana is vooral een harde werker. Hij de man van de vele berekeningen. Carlsen daarentegen speelt nog altijd op zijn intuïtie. Daarin onderscheidt hij zich van de andere grootmeesters. Bovendien kan hij in het eindspel een evenwichtige stelling toch nog in winst omzetten. Hij kan van een mug een olifant maken."

   

  Caruana is 1 jaar jonger dan de nu 27-jarige Carlsen. "Schaken is niet langer een sport voor oude mannen. Onder invloed van het internet en de globalisering is de jeugd het schaken gaan domineren. De top van de wereldranglijst bestaat bijna uitsluitend uit spelers van 20 tot 30 jaar."

  Wie is Magnus Carlsen?

  • Leeftjid: 27
  • ELO-rating: 2835
  • Opvallend 1: Leerde schaken in België, omdat zijn vader 1 jaar in Brussel heeft gewoond. In het begin had hij weinig interesse, pas toen het gezin-Carlsen terugkeerde naar Noorwegen is de vonk overgeslagen.
  • Opvallend 2: De wereld leerde hem kennen toen hij op zijn 13e remise speelde tegen Garry Kasparov, toen nog altijd de beste speler ter wereld.

  Wie is Fabiano Caruana?

  • Leeftijd: 26
  • ELO-rating: 2832
  • Weg tot het WK: Plaatste zich via het Kandidatentoernooi, waarbij hij 7 andere grootmeesters moest verslaan. De wereldkampioen is automatisch geplaatst voor de eindstrijd van het WK.
  • Opvallend 1: Fabio Caruana speelde tussen 2005 en 2015 onder Italiaanse vlag, ook al werd hij in Miami geboren.
  • Opvallend 2: Hij kan de eerste Amerikaan worden die wereldkampioen wordt sinds de legendarische Bobby Fischer in 1972.

  Hoe word je wereldkampioen?

  Het WK schaken loopt van 9 tot 28 november in Londen. Er worden 12 partijen gespeeld, elke dag eentje. Om de 2 dagen is er een rustdag. Als er na 12 matchen nog geen winnaar is, wordt er overgegaan naar een tiebreaker.

   

  Volg het WK schaken op Sporza.