• home
 • video
 • pas verschenen

  Snelders: "Qua resultaat de beste wedstrijd van Club, qua spel niet"

  De basiself van Club Brugge die gisteren geschiedenis schreef.

  Eddy Snelders maakte de 0-4 van Club Brugge in Monaco gisteren van dichtbij mee. Onze huisanalist zag dat blauw-zwart de thuisploeg overklaste, al zat het ook wat mee voor de landskampioen. "Monaco is nog niet direct klaar voor herstel."

  "Er kunnen nog punten gepakt worden"

  Hoe belangrijk is de zege van Club Brugge in het prinsdom? "Vooral voor het vertrouwen van Club Brugge is het een serieuze boost", aldus Eddy Snelders. "Door de zwakte van Monaco waren er wel indicaties dat iets mogelijk was, maar tussen "indicaties" en het ook nog eens doen is er een groot verschil."

   

  "Voor Club Brugge is de ontlading groot, denk ik. Het heeft tegen een rechtstreekse concurrent een optie genomen om Europees te overwinteren. Bovendien is het doembeeld dat ze niet kunnen winnen in de Champions League eindelijk weggeveegd."

   

  Is deze Champions League-campagne dan nu al geslaagd voor blauw-zwart? "De thuiswedstrijd tegen Dortmund had Club Brugge niet moeten verliezen en tegen Atletico Madrid werd te gemakkelijk een doelpunt geslikt. Ook thuis tegen Monaco zat er veel meer in. Dat hadden toen ook drie punten moeten zijn."

   

  "Maar in vergelijking met twee jaar geleden heeft Club Brugge voorlopig al een veel betere campagne gespeeld met goede wedstrijden en goed voetbal. Het feit dat ze bijna zeker overwinteren in Europa zal Club de volgende twee wedstrijden nog een boost geven ook. Er kunnen dus nog punten gepakt worden. Als je derde kunt worden in zo'n poule, dan heb je het hoe dan ook goed gedaan."

  Voor Club Brugge is de ontlading groot, denk ik. Het heeft tegen een rechtstreekse concurrent een optie genomen om Europees te overwinteren.

  Eddy Snelders

  "Horvath en Rits waren de uitblinkers"

  Was Club Brugge dan zo goed? Of Monaco eerder zwak? "Ik vond Club Brugge goed, maar ze begonnen flauw aan de wedstrijd", haalt Snelders terecht aan. "Ze speelden niet hun sterkste wedstrijd van deze campagne."

   

  "Leko wil een doelman die punten pakt en greep terug naar Horvath. Die bewees gisteren met enkele knappe reddingen dat een goede doelman essentieel is. Hij deed wat van hem verwacht wordt."

   

  Wie kon Snelders nog charmeren? "Ik vond Vanaken heel actief en op rechts was Rits heel goed met Mata. Wesley werkte hard en ook het trio achterin speelde goed. Nakamba was dan weer wat minder en ook Cools vond ik niet overtuigend presteren. Horvath en Rits waren voor mij de uitblinkers."

   

  "Voor Club Brugge was het wel een wedstrijd met twee gezichten. Er waren momenten waar ze meer mee konden doen. Maar goed: er was controle en Club Brugge kwam in de tweede helft niet meer in de problemen. Iedereen mag dus tevreden zijn."

   

  "De omstandigheden zullen uiteraard niet altijd zo in hun plooi vallen", gaat Snelders voort. "Qua resultaat was het dus wel de beste wedstrijd van Club Brugge in de Champions League, maar qua niveau niet. Het was ook niet altijd nodig om goed te spelen, de wedstrijd was vrij snel beslist."

  Het was ook niet altijd nodig om goed te spelen, de wedstrijd was vrij snel beslist.

  Eddy Snelders

  "Keuze van Henry op dit moment niet de beste"

  Bij Monaco stonden met Tielemans en Chadli twee Rode Duivels in de basis. Wat vond Snelders van hun prestatie? "Tielemans was goed in de eerste helft en vaak gevaarlijk. Daarna viel hij wat weg en dat is niet abnormaal als het 0-3 staat."

   

  "Chadli vond ik vooral onzichtbaar. Hij speelde een heel matige wedstrijd en deelde mee in de malaise. Hij is gekocht om het voortouw te nemen en dat was zeker niet het geval."

   

  Ook Monaco-trainer Henry heeft een verleden bij de Rode Duivels. Zou hij zijn beslissing om de KBVB te verlaten voor Monaco al beklaagd hebben? "Dat denk ik niet", zegt Snelders. "Zijn ambitie om trainer te worden op het hoogste niveau heeft alle minpunten opzij geduwd."

   

  "Maar echt gelukkig zal hij op dit moment niet zijn. Hij had misschien wel gedacht om de situatie sneller recht te kunnen trekken, maar het lukt op dit moment niet. De ploeg is ook nog niet direct klaar voor herstel: er zijn veel geblesseerden en ook financieel rommelt het."

   

  "Zijn keuze voor Monaco is op dit moment niet de beste geweest, maar ik hoop voor hem dat hij nog wat kansen krijgt. Anders zou zijn eerste periode als hoofdcoach wel eens op een anticlimax kunnen eindigen. Hij krijgt de ploeg niet op de rails. Als assistent zit je in de schaduw en kan je mee dobberen met de trainer, als trainer sta je zelf in de wind."

  Henry krijgt de ploeg niet op de rails. Als assistent zit je in de schaduw en kan je mee dobberen met de trainer, als trainer sta je zelf in de wind.

  Eddy Snelders

  "Club Brugge had wat last van de rare sfeer"

  Komt het dit seizoen nog goed met Monaco? "Europees gaan ze niet meer spelen na de winter", beseft Snelders. "Maar als alle geblesseerden terug zijn, moeten ze het seizoen toch redelijk kunnen afsluiten."

   

  "Het blijft toch een goede ploeg met kwaliteit en namen die voorlopig ver onder de verwachtingen presteert. De kritiek van de pers en de supporters is hard, maar terecht. Het is aan Henry om de ploeg uit het woelige vaarwater weg te krijgen."

   

  "Zondag wacht PSG en dus zal het wellicht nog wel even duren voor er punten gepakt worden. Als alle spelers terug zijn, is het aan Henry. Het zal zijn grote examen zijn om de ploeg uit de degradatiezone te krijgen."

   

  In het stadion hing gisteren een heel rare sfeer. "Dat was ook zo", zegt Snelders, die de wedstrijd becommentarieerde aan de zijde van Tom Boudeweel. "Daar had Club Brugge in het begin wel wat last van."

   

  "Het is jammer dat er nog ploegen zijn die redelijk artificieel in stand gehouden worden. Monaco heeft geen voetbalcultuur en het is moeilijk om die te creëren, ook voor een ploeg die recent nog de halve finales van de Champions League speelde."

  Monaco heeft geen voetbalcultuur en het is moeilijk om die te creëren, ook voor een ploeg die recent de halve finales van de Champions League speelde.

  Eddy Snelders