"Verbrugghe zou Van Avermaet nooit selecteren mocht hij niet goed genoeg zijn"

  Rik Verbrugghe in gesprek met schoonbroer Greg Van Avermaet in de Tour.

  Wat vindt José De Cauwer van de keuze van Rik Verbrugghe? "De juiste man op de juiste plaats", denkt de voormalige bondscoach. De band tussen Verbrugghe en schoonbroer Greg Van Avermaet ziet hij niet als een hinderpaal.

  "Ervaren, tweetalig en vrij rustig"

  De Belgische wielerbond heeft Rik Verbrugghe (44) aangesteld als nieuwe bondscoach. De ex-ploegleider van onder meer Quick-Step, BMC en Bahrein-Merida zal de profs en de beloften begeleiden.

   

  "Rik is ervaren, is tweetalig - toch wel belangrijk - kent het peloton en is van nature vrij rustig. Hij is misschien wel de juiste man op de juiste plaats", zegt José De Cauwer over Rik Verbrugghe, die rond de middag wordt voorgesteld als opvolger van Kevin De Weert.

   

  "Hij woont ook in België en dat is toch wel iets anders dan bijvoorbeeld Axel Merckx, die dat dan vanuit Canada had moeten regelen. Ik weet niet in hoeverre Axel zich kon vrijmaken om dat te doen."

   

  "Rik lijkt me dus wel een juiste keuze. Hij volgt het profwielrennen ook van dichtbij, hoewel ik vernomen heb dat de beloftecategorie misschien wel de belangrijkste wordt van allemaal. Dat lijkt me ook logisch, want met profs kun je minder intensief bezig zijn."

   

  Rik Verbrugghe heeft een verleden als ploegleider. "Maar met jongeren werken is toch iets anders", weet De Cauwer. "Je moet hen kalm proberen te houden en je moet hen leren focussen. En we moeten ook de ons omringende landen proberen bij te benen, zoals Nederland."

  Axel Merckx (l.) en Rik Verbrugghe (r.) in 2000.

  "Niet zoals Kevin, die op zoek is naar grotere doelen"

  Bij de beloften zal Rik Verbrugghe geassisteerd worden door Sven Vanthourenhout. "Met Carlo Bomans vormen zij het juiste trio", oordeelt José De Cauwer. "Maar ik denk niet dat Vanthourenhout op die manier klaargestoomd zal worden voor later."

   

  "Het is een werk in de breedte. Het is teamwork en je moet kijken naar overlappende disciplines. Er is vooral veel samenspraak nodig. En met Rik hebben ze nu iemand die een tijdje aan boord kan blijven."

   

  "Of hij net als De Weert na een paar jaar zou kunnen vertrekken? Rik is al manager en ploegleider geweest, hij heeft al het een en ander achter de rug. Het is niet zoals Kevin, die op zoek is naar nog grotere doelen. Ik zal niet zeggen dat deze functie voor Rik het eindstation zou kunnen zijn, maar hij is toch een hele betrouwbare klant."

  Rik Verbrugghe

  Rik Verbrugghe als ploegleider van IAM Cycling.

  "Misschien nadeel voor Greg"

  Kevin De Weert had met het olympisch goud van Greg Van Avermaet een lekkere binnenkomer. José De Cauwer: "Die medaille zou ik toch volledig op de hoed van Greg steken."

   

  "Een medaille is deels door de coach, maar vooral door de renners. Als je twee keer tweede wordt, ben je dan een minder goeie coach? Het zijn niet de medailles die de kwaliteit van een coach maken", vervolgt De Cauwer, die de band tussen Verbrugghe en schoonbroer Greg Van Avermaet niet als een hinderpaal ziet.

   

  "Dat zal zeker niet spelen. Misschien is het eerder een nadeel voor Greg. Als coach vind ik het extra moeilijk om familie te selecteren. Daar zal Rik dubbel voor opletten. Hij zou Greg nooit selecteren mocht hij niet goed genoeg zijn."

   

  "Wanneer het eerste jaar dan geslaagd zal zijn? Het is niet omdat je één medaille haalt, die uit de lucht kan vallen, dat je dan van een geslaagd seizoen kunt spreken."

   

  "Ze moeten vooral hele sterke breedtewerking opbouwen, waar ze dan resultaten mee halen. Ik denk dat we niet nu al over een medaille moeten praten. Nieuwe en goeie jonge renners zouden het grooste succes zijn."

  Michel Wuyts en José De Cauwer

  In de commentaarcabine vormt José De Cauwer (r) een vast duo met Michel Wuyts.