• home
 • video
 • pas verschenen

  Waarom zitten Vertenten en co nog altijd in de gevangenis?

  Het is vandaag een maand geleden dat de eerste verdachten in het voetbalschandaal 's ochtendsvroeg uit hun bed gelicht werden. Waarom zitten enkele mensen nog altijd opgesloten? VRT NWS-justitiejournalist Philip Heymans geeft antwoorden.

  Waarom blijven 7 verdachten zo lang in de cel?

  "Het is belangrijk te weten dat de verdachten niet worden opgesloten als straf. Wel omdat de onderzoeksrechter dat nodig vindt voor het onderzoek. Hij ziet bepaalde redenen om ze op te sluiten."

   

  "De onderzoeksrechter kan bijvoorbeeld oordelen dat er aanwijzingen zijn dat verdachten zouden vluchten of onderduiken. Een andere reden is mogelijk dat hij wil vermijden dat verdachten contact hebben met de buitenwereld of andere verdachten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun verhalen niet op elkaar afstemmen."

   

  "Nog een reden om iemand op te sluiten is angst dat een verdachte bewijsmateriaal zal doen verdwijnen als hij op vrije voeten komt. Computers en telefoons zijn bijvoorbeeld in beslag genomen, maar het kan altijd dat speurders nog iets vergeten zijn."

  Hoe lang kunnen de verdachten in de cel blijven?

  "In feite is de termijn om iemand in de cel te houden tijdens een onderzoek onbeperkt, maar hij moet wel geregeld vernieuwd worden. Concreet moet iemand die wordt opgepakt binnen de 48 uur voor de onderzoeksrechter komen."

   

  "Daarna moet hij binnen de vijf dagen voor de raadkamer verschijnen - een nieuwe rechter die de aanhouding moet bevestigen.  Na een maand  komt hij opnieuw voor de raadkamer, en vanaf dan kan zijn aanhouding telkens voor twee maanden verlengd worden. Verdachten kunnen wel telkens in beroep gaan tegen een verlenging bij de kamer van inbeschuldigingstelling.

   

  "Los daarvan kan een onderzoeksrechter ook op elk moment beslissen om iemand vrij te laten. De tijd die mensen in de cel doorbrengen tijdens een onderzoek wordt ook van hun eventuele straf afgetrokken. Krijg je een straf van bijvoorbeeld 2 jaar, maar zat je tijdens het onderzoek al 6 maanden in de cel, dan zit je na de uitspraak nog 1,5 jaar vast."

  Wat is vrijlating onder voorwaarden?

  Onder meer scheidsrechter Sébastien Delferière of trainer Peter Maes zitten niet meer in de cel. Ze kregen bij hun vrijlating wel voorwaarden mee. "In zo een geval vindt een onderzoeksrechter opsluiting niet noodzakelijk, maar wil hij bepaalde voorwaarden afdwingen. Die voorwaarden kunnen van persoon tot persoon verschillen."

   

  "Standaardvoorwaarden zijn bijvoorbeeld om op elk moment beschikbaar te zijn voor de politie als die je oproept, geen contact hebben met andere verdachten of niet naar het buitenland reizen."

   

  "In deze zaak hebben een aantal mensen bijvoorbeeld de voorwaarde gekregen niet met de pers te mogen spreken of niet bij bepaalde clubs te mogen komen." 

   

  Ten slotte is een aantal verdachten in de zaak gewoon vrijgelaten, zonder dat hen voorwaarden zijn opgelegd. Maar ze blijven wel in verdenking, en de kans is dus reëel dat er ook tegen hen later een proces komt.

  Camus is vandaag vrijgelaten

  De onderzoeksrechter heeft beslist om Fabien Camus vandaag vrij te laten. De ex-voetballer moet wel een borgsom betalen. Camus werd in verdenking gesteld voor witwaspraktijken en criminele organisatie.