Keisse over Zesdaagse van Gent: "Eerste avond is verschrikkelijk"

  Iljo Keisse.

  Keisse rijdt in Gent met Viviani.

  Gent telt af naar de Zesdaagse en wie aan 't Kuipke denkt, denkt ook nog altijd aan Iljo Keisse (35). Vorig jaar was de Quick-Step-renner er niet bij door een blessure, dit jaar mengt hij zich met Elia Viviani in de debatten. "Of dit een van mijn laatste zesdaagses kan zijn? Daar denk ik op dit moment niet aan."

  "Dit is niet de leukste periode"

  "Hoeveel pistier er nog in mij schuilt? 6 procent. Net genoeg voor de zesdaagse", grapt Iljo Keisse bij Sporza. Na een jaartje afwezigheid door een blessure draait de Gentenaar volgende week weer rondjes in 't Kuipke.

   

  "Ik ben er mee bezig, maar dit is niet de leukste periode. Als dat start, wordt dat iets beter. Ik zeg het elk jaar, maar elk jaar wordt het ook echt iets moeilijker om me op te laden. Ik kom ook steeds iets vermoeider uit het wegseizoen en het duurt altijd iets langer om dat gevoel terug te krijgen."

   

  Heeft Keisse de kneepjes van de pistier weer snel onder de knie? "Het duurt toch even, ja. Het nadeel is dat ik er alleen voor sta. Ik heb ook een buitenlandse ploegmaat, met wie je niet kunt trainen. Op training fiets je ook dikwijls tegen jezelf."

   

  "De wedstrijden op een zesdaagse zijn kort en intensief. Je gaat altijd in het rood. Dat is het moeilijkste om te trainen. Een klassieker waar je 4 of 5 uur op kop moet rijden, kun je trainen. Die intensiteit kun je inschatten. In een zesdaagse ga je de hele avond vol en dat is heel moeilijk om te trainen."

  De wedstrijden op een zesdaagse zijn kort en intensief. Je gaat altijd in het rood. Dat is het moeilijkste om te trainen.

  Iljo Keisse

  "De eerste avond worstel ik met het klein verzetje"

  "Ik doe zeker mee voor winst", zegt Iljo Keisse vol overtuiging. "Ik doe deze voorbereiding niet met de gedachte om voor de 5e plaats te rijden. Ik start met de ambitie om te winnen."

   

  "Of ik daar ook de conditie voor heb? Dat kan ik nu niet zeggen. Dat kan ik dinsdagavond wel doen, of nog beter donderdagavond. De laatste jaren heb ik altijd wat tijd nodig om er in te komen."

   

  "De eerste avond worstel ik met het klein verzetje, maar dat heb je nodig in Gent. Als je een tand te groot start, dan kom je jezelf tegen na enkele dagen. Maar die eerste avond is verschrikkelijk, dat is tot krampen toe. Je moet je draai vinden. Ik weet sowieso dat de eerste avond supermoeilijk zal zijn voor mij en ik hoop dat het tegen het einde van de week verbetert."

  "Laatste zesdaagse? Daar denk ik niet aan"

  Vorig jaar zat Iljo Keisse in de tribune. "Ik was geen toeschouwer, ik zat er als een renner die niet kon koersen. Dat was eerder frustrerend dan plezant."

   

  Kan dit een van de laatste zesdaagses worden uit de carrière van Keisse? "Daar denk ik momenteel niet aan. Ik koers graag en het gaat nog altijd goed."

   

  "Ik heb een mooie rol in de ploeg. Als ik dit niveau kan aanhouden, dan probeer ik verder te doen. Als ik merk dat het begint te minderen, dan moet ik mij de vraag stellen of ik dat laat gebeuren. Ik denk dat ik momenteel nog iets kan betekenen binnen de ploeg."