• home
 • video
 • pas verschenen

  Finn-klasse niet meer op Spelen: "Mensen boven 85 kg blijven in de kou"

  Sébastien Godefroid veroverde in 1996 zilver in Atlanta in de Finn-klasse.

  Na Tokio 2020 wordt de Finn-klasse in het zeilen geschrapt als olympische discipline. "Een zeer spijtige beslissing", vindt zilveren medaillewinnaar Sébastien Godefroid. "De internationale zeilorganisatie zit in een ivoren toren."

  De internationale World Sailing-federatie heeft beslist dat de Finn-discipline voor Parijs 2024 geschrapt wordt. Finn staat sinds 1952 op het olympische programma, maar moet baan ruimen voor twee nieuwe disciplines: kiteboard en offshore.

   

  Sébastien Godefroid, die in 1996 België zilver bezorgde in de Finn-klasse in Atlanta, valt niet uit de lucht. "De beslissing zat eraan te komen, maar ik blijf het vreemd vinden. De Finn-klasse voldoet aan alle voorwaarden van een olympische discipline, offshore aan geen enkele."

   

  "De Finn-klasse is nochtans een van de meest populaire klasses, maar de internationale zeilorganisatie zit in een ivoren toren. Ze willen de zeilsport aantrekkelijker maken achter hun computer, maar vergeten de zeilers zelf."

   

  "Het offshore zeilen is zeker niet attractiever dan de Finn-klasse. Ik ken niet veel mensen die een wedstrijd van 48 uur lang gaan volgen. Alleen de toekomst zal uitwijzen of het een juiste beslissing was, maar ondertussen betalen veel zeilers de prijs."

   

  "De Finn-klasse was de enige klasse die mensen toeliet boven 85 kilogram. Nu kan je eigenlijk nergens meer naartoe, behalve offshore zeilen. Ze blijven in de kou staan. In de Finn-klasse stonden wel geen Belgen klaar, dus de invloed in ons land is niet zo groot, maar het blijft spijtig."