• home
 • video
 • pas verschenen

  De Buyst keert terug naar 't Kuipke: "Maar ik blijf sowieso wegrenner"

  Jasper De Buyst (24) leek zijn pistehoofdstuk afgesloten te hebben, maar de Lotto-renner liet zich toch verleiden tot deelname aan de Zesdaagse van Gent. "Ik neem er nu Gent bij en daar zal het momenteel ook bij blijven."

  "Het zal moeten komen van tactisch inzicht"

  Jasper De Buyst keert terug naar zijn oude liefde. "Het is sowieso leuk om er weer bij te zijn", zegt De Buyst aan Sporza. "In 2015 reed ik hier voor het laatst. In 2016 zat ik in de tribune en dat deed me, tegen mijn verwachtingen in, niets. Daar ben ik eerlijk in. Vorig jaar zat ik er ook en het begon toch te kriebelen."

   

  De Buyst pleziert ook zijn sponsor de Nationale Loterij, maar spreekt zelf over een "atypische voorbereiding". "Ik ben eind september met mijn wegseizoen gestopt, heb dan 20 dagen niet gefietst en train nu enkele weken."

   

  "Ik probeer zo goed mogelijk aan de start te komen, maar het is anders dan de pistiers die Wereldbekermanches rijden en nu op stage zijn. Op dat vlak kun je niet met hen concurreren. Het zal moeten komen van tactisch inzicht of andere dingen. Even gerodeerd geraken als die mannen is een utopie."

  "Het was geleden van Rio dat ik nog een pistefiets had aangeraakt"

  "Het was geleden van de Spelen van Rio dat ik nog een pistefiets had aangeraakt. Ik had er ook geen meer", vervolgt Jasper De Buyst. "Nu heb ik een paar keer getraind en na twee keer voelde dat al heel normaal aan. Dat gaat vanzelf."

   

  Lotto-ploegmaat Tosh Van der Sande is de partner van De Buyst in Gent. Wat zijn hun ambities? "Ik weet ook dat de situatie anders is dan 3 of 5 jaar geleden. Maar ik weet ook hoe ik hier 5 jaar geleden gewonnen heb."

   

  "Ik weet dat er een mogelijkheid is, maar de kans zal groter zijn dat het niet gebeurt dan wel. Maar zijn we kansloos? Neen, dat denk ik niet. Mocht ik dat op voorhand weten, dan zou ik hier niet zijn. Proberen te winnen is de ambitie."

  "Ik heb mijn plaats gevonden in het peloton"

  Een echte terugkeer naar de piste is ondanks dit zijsprongetje niet aan de orde. Jasper De Buyst "sluit de poort voor Tokio niet volledig, maar ze staat op een klein kiertje".

   

  "Ik blijf sowieso wegrenner. Ik heb mijn plaats gevonden in het peloton. Ik neem er nu Gent bij en daar zal het momenteel ook bij blijven. Ik sluit niet uit dat er in de toekomst meer mogelijk is, maar het zal niet voor nu zijn."