• home
 • video
 • pas verschenen

  Zwemmer Basten Caerts stopt: "Wil droom waarmaken en arts worden"

  Basten Caerts is uitgezwommen.

  Basten Caerts is uitgezwommen.

  Basten Caerts stopt met zwemmen. De Belgische recordhouder op de 50 en de 200 meter schoolslag zet zijn studies op de eerste plaats. "Het is mijn jongensdroom om arts te worden", zegt de 21-jarige Caerts.

  "Na een erg lange periode van twijfel en tweestrijd heb ik besloten mijn zwembroek aan de haak te hangen", schrijft Caerts op zijn Facebook-pagina. "Als 14-jarige verraste ik mezelf en iedereen met mijn eerste Belgische jeugdrecords en dan ging de bal aan het rollen, van het EYOF naar de Jeugd Olympische Spelen, van Bakoe naar Rio de Janeiro."

   

  "Het overkwam me allemaal alsof het niets was en ik kwam in een ongelooflijk parcours terecht. Ik kon trainen met de jongens waar ik eerst zo hard naar op keek, ik heb tegen olympische kampioenen geracet, mijn koffer volgeladen richting alle uithoeken van de wereld, maar vooral, mezelf te pletter geamuseerd."

   

  "Maar afgelopen winter ontwaakte ik uit een roes van sportief succes. Het begon me te dagen dat er ook tijd moest zijn voor wat anders, langs de sport. Mijn leven was daarrond gebouwd en mocht er iets misgaan, stortte die pilaar in."

   

  "Lange tijd heb ik dan ingezet op mezelf leren kennen, de spiegel voorhouden en evalueren wat ik echt wil en belangrijk vind. Zo kwam de bal van het zwemmen stilletjes tot stilstand. Het was het moment om er tegen te stampen, of hem definitief stil te leggen. Ik heb er nog even mee gedribbeld, maar dat heeft niet lang geduurd. Ik moet nu tijd maken voor wat ik altijd al wou doen, arts worden. (Tot het zwembad me even verleidde om van een zijspoor te genieten.)"

  Basten Caerts op de Olympische Spelen

  Basten Caerts op de Olympische Spelen

  Twee Belgische records

  Basten Caerts nam in 2016 nog deel aan de Olympische Spelen in Rio. Daar werd hij op de 200m schoolslag in de reeksen uitgeschakeld. Datzelfde jaar verbeterde hij op de 50m schoolslag het record van Belgisch zwemlegende Frederik De Burghgraeve (28.23), dat sinds 1996 op de tabellen stond.

   

  Caerts zou die tijd nog enkele keren aanscherpen tot 27.64. Op de 200 meter schoolslag is zijn nationaal record 2:15.57. In klein bad heeft hij de Belgische records op de 50 (26.73), 100 (57.71) en 200 (2:05.22) meter in handen.