• home
 • video
 • pas verschenen

  Amerikaans Olympisch Comité gaat erkenning van Amerikaanse turnbond intrekken

  " "

  Simone Biles (l) en Morgan Hurd (r), de nummers 1 en 3 van de allroundfinale op het WK in Doha.

  Enkele dagen na de voor de VS succesvolle wereldkampioenschappen in Doha heeft het Amerikaans Olympisch Comité (USOC) een procedure in gang gezet om de erkenning van de Amerikaanse turnfederatie (USAG) af te pakken. Dat gebeurt in de nasleep van een grootschalige affaire van seksueel misbruik door de voormalige bondsdokter Larry Nassar.

  De voorbije 2 jaar daverde de Amerikaanse sportwereld op zijn grondvesten, toen bleek dat Nassar jarenlang minstens 265 vrouwen en meisjes - vaak minderjarige turnsters - aanrandde onder het mom van medische behandelingen. Ook heel wat wereld- en olympische kampioenes - zoals Simone Biles - horen tot zijn slachtoffers. De man kreeg begin dit jaar tot 175 jaar celstraf.

   

  Maar USA Gymnastics slaagt er maar niet in om orde op zaken te stellen. Volgens sommige slachtoffers was de bond op de hoogte van het misbruik, greep niet in en dekte de verwerpelijke activiteiten toe. Begin dit jaar stapte de voltallige raad van bestuur op, maar sindsdien komt er maar geen bestendig leiderschap. De kritiek - onder meer van Biles - klinkt luid en scherp.

  " "

  Simone Biles is al jaar en dag 's werelds beste turnster, ook op het WK in Doha.

  Meer dan 150.000 turners (m/v) in 3.000 clubs

  De USOC is het beu en kiest nu voor de atoombomprocedure. In een open brief aan de turngemeenschap schrijft CEO Sarah Hirshland van USOC dat "jullie beter verdienen" en dat USA Gymnastics de uitdagingen die zich stellen niet aankan.

   

  Deze beslissing is evenwel niet klein en dreigt een grote leemte te laten: USA Gymnastics ondersteunt niet alleen de top- en olympische atleten en selecteert de teams en de coaches voor de internationale competities. Maar USAG bedient ook meer dan 150.000 atleten in 3.000 clubs over heel het land. Er bestaat geen andere organisatie om dat gat te vullen.

   

  "Dit is geen makkelijke beslissing geweest, maar ik geloof dat het de juiste actie is", stelt Hirshland. "Op korte termijn willen we ervoor zorgen dat de Amerikaanse gymnasten de nodige steun krijgen om op en naast het terrein te schitteren. Ongeacht de uitkomst van de herroepingsprocedure zetten we daar plannen voor op."

   

  De topvrouw van USOC zei nog dat ze USAG de optie gaf om zelf zijn erkenning terug te geven, maar het is niet duidelijk of de turnbond hierop ingaat. USAG reageerde met een statement: "We bekijken de brief van USOC en gaan na wat de beste weg is vor onze atleten, leden, organisatie en staf."

   

  De meeste (oud-)turners reageren positief. Zo zei olympiër Jamie Dantzscher (36), die als eerste gymnaste een rechtszaak aanspande tegen USAG, dat het tijd was voor USAG om vervangen te worden. "Mijn enige spijt is dat het zo lang duurde voor USOC tot actie overging." Sommige geluiden laten evenwel verstaan dat USOC ook boter op zijn hoofd heeft in de misbruikaffaire en de schuld afschuift.